Omniasig vrea să monteze, pe vehiculele asigurate, dispozitive care vor urmări comportamentul în trafic al șoferilor, care, dacă vor conduce regulamentar și fără incidente, vor achita o primă de asigurare mai redusă, a anunțat Mihai Tecău, membru în Consiliul Director al asociației naționale a asigurătorilor (UNSAR).
“Ținta noastră este să montăm în acest an aproximativ 3.000 de dispozitive telematics la clienți persoane juridice, care dețin flote de vehicule și care au un istoric mai puțin bun”, a afirmat Tecău, care conduce și Omniasig, unul dintre primii cinci asigurători locali după niveluș primelor subscrise.
Bazat pe tehnologia telematics, sistemul presupune ca pe vehiculul asigurat să fie montat un dispozitiv care urmărește anumiți parametri, în funcție de care este ajustat riscul șoferului și, în final, prima de asigurare plătită de acesta.
Profit.ro a anunțat, în noiembrie 2017, că Groupama a lansat primul produs de asigurare din România care folosește tehnologia telematics.
Tot astăzi, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu, a afimat că dispozitivele telematics susțin o conduită preventivă în trafic și reduc hazardul moral, analizează profilul de risc al mașinii sau al conducătorului și ajută la determinarea unei prime de asigurare în funcție profilului de risc al șoferului.
"De asemenea, aceste dispozitve facilitează inovația tehnologică și dezvoltarea de noi produse din gama asigurare – ca un serviciu (plata asigurării în momentul expunerii la risc/km/oră etc.). Pe de altă parte, în combinație cu Big Data pot ridica probleme de etică și afectarea vieții private", a spus reprezentantul ASF.
El a estimat că, peste 5 ani, șoferii care nu vor utiliza sisteme telematics ar putea plăti în mod automat o primă de asigurare mai mare.