Ministrul olandez de Finanțe Wopke Hoekstra a declarat marți că statele cele mai afectate de Brexit nu ar trebui să contribuie la acoperirea golului lăsat în bugetul Uniunii Europene de plecarea Marii Britanii, transmite Bloomberg.
”Un grup mic de țări de pe coasta de vest a Europei este foarte afectat de Brexit, din punct de vedere economic, fiind vorba în primul rând de Irlanda, dar și de Olanda, Danemarca, Spania și un număr de alte țări. Nu poate exista intenția ca cei care suportă deja pagube de pe urma Brexit să plătească factura”, a afirmat Hoekstra într-un interviu acordat televiziunii olandeze RTL Z, scrie News.ro.
În timp ce restul de 27 de state europene păstrează un front unit în discuțiile referitoare la Brexit, interesele naționale diferă atunci când vine vorba despre viitoarele relații comerciale, începând să apară fisuri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Olanda este una dintre țările europene cele mai nerăbdătoare să se asigure un acord comercial între UE și Marea Britanie care să nu îi lezeze relațiile comerciale de o importanță crucială cu cu acest stat. Porturile de la Marea Nordului ale Olandei și Marii Britanii sunt poziționate față în față.
Hoekstra s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său spaniol Luis de Guindos, iar cei doi au fost de acord că doresc un acord pentru Brexit care să mențină Marea Britanie cât mai aproape posibil de Europa, potrivit unei persoane apropiate situației.
Un oficial din Ministerul spaniol al Economiei a declarat săptămâna trecută că cei doi miniștri de Finanțe au subliniat importanța legăturilor cu Marea Britanie pentru ambele țări și au convenit să urmărească interesele lor comune.
Marea Britanie va continua să contribuie la actualul buget al UE până la sfârșitul anului 2020; ulterior, în UE va intra în vigoare un nou ciclu bugetar pe termen de șapte ani. Marea Britanie este un contributor net la bugetul UU, care redistribuie fonduri la nivelul blocului comunitar.