Proprietarii de firme care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și care riscă din acest motiv să își închidă afacerea vor primi o nouă șansă, după ce au fost lăsați deja să funcționeze în continuare, pe propria răspundere, în acest an. Guvernul le va acorda o nouă păsuire, urmând să prelungească, din nou, termenul în care sunt obligați să obțină această autorizație, de la 31 decembrie 2016 la 30 iunie 2017.
Motivul Guvernului pentru care va amâna, cu încă 6 luni, termenul de obținere a acestui aviz este acela că, deși în primul semestru al anului a fost înregistrată o creștere cu 44% a numărului de solicitări de emitere a avizelor și a autorizațiilor de securitate la incendiu și cu 75% a numărului autorizațiilor emise față de perioada similară a anului trecut, în cele 5 luni rămase până la expirarea termenului deja stabilit, de 31 decembrie 2016, chiar dacă este păstrat același ritm de avizare, nu toți proprietarii/deținătorii construcțiilor vor putea primi autorizația.
În consecință, noul termen până la care această autorizație va trebui obținută va fi 30 iunie 2017.
Prelungirea termenului pentru obținerea autorizației este extrem de importantă pentru firme, care au reclamat că se confruntă cu riscul iminent de a închide afacerea în lipsa acestui aviz.
În luna noiembrie, în prima ședință după tragedia din clubul Colectiv,Guvernul a adoptat o hotărâre care, printre altele, oprește funcționarea construcțiilor sau amenajărilor fără autorizație de securitate la incendiu, până la obținerea acestui document. Termenul limită impus de Guvern pentru obținerea autorizației a fost 31 decembrie 2015.
Organizațiile patronale au reclamat atunci că Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) este suprasolicitat din cauza miilor de cereri pentru autorizație și de reclamații depuse de către firmele care nu mai au voie să funcționeze în lipsa autorizației de securitate la incendiu, reglementată mult mai strict de către Guvern după incendiul din clubul Colectiv, astfel că mulți întreprinzători ale căror autorizații expiră nu își mai pot reînnoi documentele până la termenul limită impus de Guvern, riscând eliminarea de pe piață.
Legea nu a fost însă atunci modificată, astfel că, înainte de Sărbătorile de iarnă, ISU a avertizat firmele care organizează spectacole în săli de concerte, spații comerciale, cluburi sau în aer liber, cu o capacitate mai mare de 200 de locuri pe scaune sau cu o suprafață mai mare sau egală cu 2.500 metri pătrați, că sunt obligate să obțină în prealabil autorizația de securitate la incendiu.
Pe acest fond, termenul de obținere a autorizației a fost prelungit până la 31 decembrie 2016.