Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a relansat www.netograf.ro, o aplicație care permite utilizatorilor să verifice viteza de transfer a datelor furnizată de operatorii telecom. În cazul în care există abateri semnificative și repetate cu privire la parametri tehnici stabiliți prin cabonament, clientul are posibilitatea, dacă operatorul nu remediază situația, să solicite ruperea contractului în baza rezultatelor măsurătorilor aplicației ANCOM.
Prin intermediul platformei Netograf se testează calitatea serviciului de acces la internet prin măsurarea conexiunii existente între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test aflat într-un nod de tip internet interexchange, aflat în București, determinându-se astfel valorile parametrilor de calitate măsurați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Am completat capabilitățile Netograf cu o nouă aplicație web și cu aplicații destinate terminalelor fixe pentru Windows și MAC OS și aplicații destinate terminalelor mobile pentru Android și IoS. Noile aplicații, în versiune beta în acest moment, oferă utilizatorilor posibilitatea de a măsura și evalua parametrii de calitate tehnici pentru serviciul de acces la internet: viteza de transfer a datelor – download și upload, întârzierea de transfer a pachetelor de date, variația întârzierii de transfer și rata pierderii de pachete de date”, spune Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.
Testul prin intermediul aplicației web se poate efectua din orice browser internet: Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera, Edge, atât de pe echipamente fixe (desktop, laptop), cât și de pe echipamente mobile (telefoane mobile, tablete).
Aplicațiile mobile sunt disponibile în magazinele dedicate: App Store pentru terminale cu sistem de operare iOS și Google Play Store pentru terminale cu sistem de operare Android. De aici se pot descărca și instala pe terminalul mobil propriu pe baza contului aferent magazinului respectiv.
Aplicațiile pentru terminale fixe pentru Windows și MAC OS se descarcă și se instalează pe terminalul fix accesând linkul disponibil pe prima pagină a aplicației web. Tot aici sunt linkuri și către magazinele aplicațiilor mobile.
“Netograf este un instrument care oferă utilizatorilor posibilitatea de a verifica performanța reală a serviciului de acces la internet în ceea ce privește viteza sau alți parametri de calitate a serviciului, astfel încât, atunci când există diferențe importante, permanente sau regulate între această performanță și performanța indicată de furnizorul de internet în contract, utilizatorul să beneficieze de remedii potrivit prevederilor legale și contractuale”, a mai spus Lovin.
CITEȘTE ȘI Avertisment ANCOM: Atenție la roaming involuntar! Ce să faci pentru a nu plăti mai multPentru obținerea valorilor contractuale pentru parametrii de calitate ai serviciului de acces la internet, în cadrul Netograf există o serie de recomandări pentru internet fix și mobil (referitoare, de exemplu, la limitări datorate sistemului de operare, utilizarea unui terminal cu caracteristici inferioare, trafic de fundal în timpul efectuării măsurătorilor, utilizarea unui program antivirus sau firewall etc).
“În primul rând le recomandăm utilizatorilor să consulte procedurile de măsurare a vitezelor disponibile în contractele furnizorilor de servicii de acces la internet, precum și pe site-urile web ale acestora", a afirmat reprezentantul ANCOM.
Pentru verificarea faptului că măsurătorile s-au desfășurat în condiții optime și că rezultatele nu sunt influențate de factori externi, Netograf implementează o serie de verificări pentru detectarea eventualelor probleme.
În funcție de tipul aplicațiilor, se colectează o serie de indicatori precum încărcare procesor, încărcare memorie, trafic fundal download/upload înainte de test. Dacă pentru o măsurătoare se depășește un anumit prag prestabilit pentru cel puțin unul din acești indicatori, aplicația evidențiază factori care au influențat măsurătoarea respectivă.
Măsurarea parametrilor de calitate a serviciilor de acces la internet nu necesită crearea unui cont de utilizator. Însă dacă utilizatorul dorește să își creeze un cont, aplicațiile pentru terminale fixe și mobile pun la dispoziție o serie de funcții suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a dispune de grafice și tabele cu valorile istorice ale testelor efectuate, dar și de a programa teste care să se desfășoare la intervale de timp periodice, pe parcursul uneia sau mai multor zile.
CITEȘTE ȘI Grupul ELKO, prezent și în România, a depășit anul trecut 1,5 miliarde de dolari cifră de afaceri. Profitul net, în declin cu 32%Secțiunea Teste programate este disponibilă pentru aplicațiile fixe și mobile Netograf. Aceasta permite utilizatorilor logați efectuarea de teste multiple într-un anumit interval de timp, prin activarea testării automate a conexiunii la intervale periodice. Pe parcursul testelor programate nu se pot efectua alte teste prin intermediul aplicației respective. Testarea automată poate fi anulată oricând de utilizator.
Utilizatorul nelogat poate accesa istoricul ultimelor 30 de teste realizate prin intermediul aplicațiilor fixe și mobile în formă tabelară, poate accesa fiecare test și vizualiza detalii aferente acestuia. Utilizatorul logat are acces la mai multe facilitați în ceea ce privește accesarea propriului istoric de măsurători în cadrul aplicațiilor web, fixe și mobile.
Astfel, pe lângă vizualizarea în formă tabelară a tuturor măsurătorilor efectuate logat, realizate pe orice tip de aplicație, tehnologie, dispozitiv și pentru orice furnizor și ofertă și a detaliilor aferente, acesta poate vizualiza măsurătorile și în formă grafică și le poate downloada în format ".csv" sau ".pdf".
Utilizatorul logat poate selecta perioada (implicit sunt afișate măsurătorile efectuate în contul respectiv în ultimele 30 de zile), furnizorul sau tipul de ofertă pentru care dorește afișarea istoricului. În plus acesta are acces la filtre suplimentare care îi permite să aleagă tipul de dispozitiv, de aplicație și conexiune pentru care dorește afișarea istoricului.
CITEȘTE ȘI Debut bun: Compania de software și servicii IT a RCS&RDS, afaceri substanțiale în primul anSecțiunea Hartă este disponibilă prin browser. Prin intermediul acestei secțiuni testele efectuate de utilizatori pentru internet fix și mobil pot fi vizualizate separat pe harta României sub formă grafică, în reprezentare automată sau heatmap. Utilizatorul poate selecta locația unde dorește să vizualizeze reprezentarea pe hartă a măsurătorilor.
De asemenea acesta poate alege perioada aferentă reprezentării, parametrul de calitate măsurat sau furnizorul de servicii pentru care dorește să vizualizeze reprezentarea pe hartă. Harta nu este încă populată cu măsurători. Va fi populată în momentul în care vor exista suficiente măsurători astfel încât aceasta să fie relevantă.
“Îi încurajăm pe utilizatori să folosească Netograf având în vedere că furnizorii nu au voie să taxeze, să deducă din traficul aferent planului tarifar, să limiteze sau blocheze traficul de date al utilizatorilor finali dinspre și înspre Netograf", a mai spus Lovin.