Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a primit șapte oferte pentru furnizarea de soluții și produse IT&C (echipamente de procesare, stocare, backup, rețea și conectică, soluții Cloud IaaS și Cloud PaaS) necesare centrelor de date ale viitoarei platforme de cloud guvernamental, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform datelor Profit.ro.
Bugetul procedurii a fost estimat la 576,29 milioane de lei, fără TVA, pentru 24 luni.
Ofertanții sunt Orange România, liderul local al pieței de telecomunicații, Dante International, administratorul eMAG, cel mai mare retailer online, și asocierile formate din Metaminds (lider) și Trencadis Corp, Datanet Systems (lider), Sekom Iletisim Sistemleri Sanayi (Turcia) și Soitron (Cehia), Vodafone România (lider) și Vodafone Net (Turcia), Kontron Services România (lider), Taikun Cloud (Cehia) și Trend Import Export, precum și Dataware Consulting (lider), Dendrio Solutions, Arctic Stream și Data Core Systems.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
STS participă, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Serviciul Român de Informații (SRI), la implementarea investiției (proiectului) infrastructurii de cloud guvernamental, finanțată prin PNRR, Componenta C7. Transformare digitală.
Cloud-ul Guvernamental al României este referențiat ca Platforma de Cloud Guvernamental și are o componentă de Cloud Privat, denumită în continuare Cloudul Privat Guvernamental (CPG).
CPG este organizat pe două niveluri, fapt ce conduce la necesitatea a două componente separate și complementare: Cloud-ul Intern (CI) care "capitalizează soluțiile existente în prezent cu niveluri scăzute de virtualizare prin transformarea lor în soluții informatice cloudificate IaaS și PaaS accesibile instituțiilor din administrația publică" și Cloud-ul Dedicat (CD) care "se bazează pe soluțiile de cloud disponibile în sectorul industrial/comercial".
Operațional, CPG va funcționa cu asigurarea elasticității specifice și a disponibilității ridicate prin implementarea a două centre de date principale și a două centre de date secundare, de nivel Tier III/IV by design.
"Pentru implementarea Componentei Interne a CPG, prin prezenta documentație se urmărește achiziția de către STS de produse și soluții TIC (echipamente de procesare, stocare, backup, rețea și conectică, soluție Cloud IaaS, soluție Cloud PaaS, soluții de administrare și dezvoltare ), inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, testare, operaționalizare, integrare la nivel de servicii și instruire, pentru cele două centre de date principale și cele două centre de date secundare, de nivel Tier III/IV by design.
Rezultatul final al achiziției, care va fi recepționat, îl constituie furnizarea unei infrastructuri hardware și software moderne, scalabile, redundante, fiabile și performante, capabilă să furnizeze servicii cloud de tip IaaS și PaaS către instituțiile și autoritățile centrale ale statului român", se arată în caietul de sarcini al licitației.
Prin dotarea celor două patru centre de date cu infrastructură IT&C aferentă CPG se va asigura de către STS trecerea de la găzduirea infrastructurilor fizice ale sistemelor informatice ale autorităților publice (colocare) către o infrastructură virtuală, scalabilă, cu ajutorul căreia autoritățile publice nu vor mai fi nevoite să investească în viitor în modernizarea fizică, ci doar în actualizarea/dezvoltarea de aplicații informatice ale sistemelor proprii, pliate atât pe cerințele operaționale specifice cât și pe cerințele actuale existente și viitoare la nivel european, cu ajutorul cărora vor putea oferi servicii fiabile către cetățeni/ mediul de afaceri.
CITEȘTE ȘI Poșta Română confirmă Profit.ro - Brokerul de asigurări intră în faliment"Beneficiile integrării serviciilor care vor fi susținute de infrastructurile găzduite de centrele de date vor avea un impact major asupra modului în care interacționează atât autoritățile publice între ele cât și în relația cu mediul de afaceri și cu cetățeanul, atât în prezent cât și în viitor, deoarece prin operaționalizarea centrelor de date se vor crea premisele susținerii serviciilor existente sau care vor fi dezvoltate în perioada următoare la nivel național și european", mai scrie în caietul de sarcini.
Platforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,866 miliarde de lei), acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se arată într-un proiect de act normativ al Executivului.
Cel puțin 30 de autorități și instituții publice vor fi conectate la cloud-ul fuvernamental și îl vor utiliza până la finalul anului 2025.