Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) solicită Executivului suplimentarea bugetului pentru acest an cu suma de 300 milioane lei pentru a susține finanțarea proiectelor de cercetare din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR).
Banii vor proveni din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
"În calitatea sa de coordonator al implementării reformelor și investițiilor din cadrul PNRR al României, MCID are în domeniile proprii de competență, corespunzătoare componentei 7 - Transformare digitală și componentei 9 - Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, atribuțiile principale prevăzute la articolul 6 din OUG nr. 124/2021. MCID, prin Direcția Generală Gestiune și Coordonare PNRR, implementează Componenta 7 și Componenta 9 din cadrul PNRR, conform Acordului de finanțare privind implementarea reformelor și/sau investițiilor finanțate prin Planul național de redresare și reziliență nr. 39991/06.04.2022 încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene", scrie în nota de fundamentare a unui proiect de HG.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Documentele sunt disponibile AICI și AICI.
"Pentru anul 2024, MCID are aprobat în prezent la Cap. 53.01 “Cercetare fundamentală si cercetare – dezvoltare” - Titlu 61 “Proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR” numai 83.841 mii lei față de 755.047 mii lei credite bugetare solicitate, buget insuficient pentru realizarea satisfăcătoare a obligațiilor contractuale existente și preconizate pentru anul în curs.
Facem precizarea că insuficiența fondurilor bugetare alocate va afecta semnificativ implementarea investițiilor aferente Componentei 9 din PNRR, cu un impact negativ asupra gradului de atingere a țintelor și jaloanelor incluse în Cererea de plată nr. 4. Astfel, un număr semnificativ de Rapoarte de progres relevă faptul că MCID în calitate de Coordonator de reformă și/sau investiții nu a avansat sumele conform graficului de rambursare, iar beneficiarii se află în imposibilitatea demarării achizițiilor echipamentelor, fiind obligați să redistribuie sumele în etapele următoare, cu modificarea planurilor de achiziție echipamente, pentru a putea angaja cheltuieli conform legii.
CITEȘTE ȘI Un robot acționat magnetic se poate deplasa prin artere pentru a trata pacienții cu AVCTotodată, plata salariilor personalului implicat în derularea activităților investițiilor pentru care MCID este coordonator de reformă și investiții cunoaște întârzieri. Drept urmare, o serie de beneficiari au exprimat intenția de a se retrage, ținând cont de neajunsurile de natură financiară legate de participarea în proiectele aferente investițiilor din cadrul Componentei 9 Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare", mai scrie în nota de fundamentare.