Licitația pentru 400 noi autobuze, afacere de 112 milioane euro, a fost contestată de importatorul producătorului turc BMC

Licitația pentru 400 noi autobuze, afacere de 112 milioane euro, a fost contestată de importatorul producătorului turc BMC
scris 27 iul 2017

Licitația Primăriei Capitalei pentru cumpărarea a 400 de autobuze cu aer condiționat, inițiată la începutul lunii iulie, a fost contestată de BMC Truck&Bus, importatorul producătorului turc BMC, cu argumentul că instituția a refuzat să modifice caietul de sarcini al procedurii de atribuire, în sensul împărțirii pe loturi a contractului. Achiziția este estimată la peste 510 milioane lei (112 milioane de euro) și va fi finanțată integral din bugetul local.

CITEȘTE ȘI Provocarea auto a verii vine de la BMW și Auto Cobălcescu

UPDATE ora 13.08 Primăria Capitalei transmite precizări despre această licitație:

Municipiul București în calitate de entitate contractantă, a inițiat procedura de licitație deschisă online, în conformitate cu art.12 alin.(1) lit.a), coroborat cu art. 82 alin. (1) lit. a) și alin. (2) din Legea 99/2016 privind achizițiile sectoriale având ca obiect furnizarea a 400 de autobuze urbane (320 de autobuze din gama de 12m, 50 de autobuze din gama de 10 m și 30 de autobuze din gama de 18m) pentru transportul public prin publicarea în SEAP a Anunțului de Participare având nr.176773/01.07.2017;
 
* În data de 19.07.2017, operatorul economic S.C. BMC TRUCK & BUS S.A. a depus la CNSC contestația nr.29554/2017 prin care solicită : a) suspendarea procedurii și b) împărțirea pe loturi a achiziției privind furnizarea a 400 autobuze urbane;
 
* Municipiul București a publicat în data de 21.07.2017 la rubrică din SEAP-Clarificări, decizii și documentație adițională-contestația depusă la CNSC;
 
* Prin încheierea din data de 21.07.2017, CNSC a respins ca nefondată cererea de suspendare a procedurii formulată de operatorul economic S.C. BMC TRUCK & BUS S.A., încheiere postată în SEAP de către Municipiul București în data de 27.07.2017, urmând că CNSC-ul să emită o decizie privind capătul celălalt formulat prin contestația operatorului economic;
 
Facem precizarea faptului că Municipiul București nu avea obligația de a lotiza contractul de furnizare privind achiziția celor 400 autobuze urbane conform prevederilor art.150, alin.(1) din Legea 99/2016 privind achizițiile sectoriale".

BMC poate însă contesta în continuare, în instanță, decizia CNSC.

ȘTIRE INIȚIALĂ Contestatorul arată că refuzul Primăriei Capitalei de a modifica caietul de sarcini prejudiciază interesele BMC Truck&Bus, încalcă prevederile privind achizițiile publice și determină restrângerea competiției și favorizarea anumitor agenți economici, fără să-i nominalizeze.

“Dorim să învederăm faptul că, prin lipsa împărțirii pe loturi a procedurii de atribuire a contractului de furnizare, reiese clar restrângerea concurenței, dezavantajând în mod nejustificat operatorii economice care, de exemplu, nu produc autobuze articulate, ci doar de 10 metri, respectiv 12 metri. În caietul de carcini al achiziției s-a solicitat furnizarea a 400 de autobuze urbane (320 de autobuze din gama de 12 metri, 50 de autobuze din gama de 10 metri și 30 de autobuze articulate din gama de 18 metri. Astfel, dorim să observați faptul că autobuzele din gama de 12 m, autobuzele din gama de 10 m și autobuzele articulate din gama de 18 m sunt produse diferite”, se arată în contestația analizată de Profit.ro.

Guvernul renunță și la taxa de solidaritate. Tudose: Era prea mare deranjul! CITEȘTE ȘI Guvernul renunță și la taxa de solidaritate. Tudose: Era prea mare deranjul!

BMC Truck&Bus consideră că Primăria Capitalei va încălca principiul nediscriminării și principiul tratamentului egal dacă va încheia contractul cu un singur furnizor pentru toate tipurile de autobuze menționate.

“Prin lipsa împărțirii pe loturi a contractului de achiziție, autoritatea contractantă aduce atingere atât scopului Legii 99/2016, de promovarea a concurenței între agenții economici, cât și principiilor legale ale nediscriminării, tratamentului egal și al proporționalității, care guvernează atribuirea oricărului contract de achiziție publică”, se arată în document.

Contestatorul mai arată că, în cazul altor licitații similare din România, autoritățile contractante au publicat anunțul de participare fie pe loturi, fie prin proceduri de atribuire organizate pe fiecare tip de produs, fiind creat astfel un cadru concurențial mai larg.

Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, renunță la cumpărarea clădirilor de birouri AFI 4 și 5 CITEȘTE ȘI Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, renunță la cumpărarea clădirilor de birouri AFI 4 și 5

“Considerăm că menținerea aceste decizii, de atribuire a întregului contract unui singur furnizor, este de natură a trezi suspiciuni de o eventuală favorizarea a unui agent economic capabil să furnizeze toate aceste autobuze, în detrimentul altor operatori economici care ar putea furniza doar o partea dintre acestea. De exemplu, în Turcia există 14 fabrici de autobuze. Dintre toate acestea, doar 2 dintre ele pot produce toate cele 3 tipuri de autobuze, dar, totuși, la gama de 10 metri nu au posibilitatea nici cele 2 fabrici de a oferi ușă dublă, așa cum se solicită în caietul de sarcini”, se mai spune în document.

În plus, susține BMC Truck&Bus, Primăria Capitalei solicită ca autobuzele de 10 metri să aibă capacitate de transport de minim 70 de persoane, în condițiile în care, la nivel internațional, gama de autobuze de 10 metri oferă capacitate de transport de minim 60 de persoane.

“Ambele societăți (din Turcia – n.r.) au gama de 10 metri (9,5 metri) ca mărime, dar prin cerințele de ușă dublă și minim 70 de persoane, nu pot intra la licitație. Se observă clar restrângerea concurenței și de aici se observă clar acest aspect pentru că, din 14 fabrici din Turcia, niciuna nu poate participa la licitația respectivă”, se arată în document.

BMC Truck&Bus este importatorul în România al camioanelor, vechiculelor comerciale și autobuzelor fabricate de compania BMC din Turcia.

BMC a fost înființată în 1964 și produce camioane, vehicule comerciale ușoare, autobuze și motoare Diesel într-o fabrică situată la 11 km de Izmir, al treilea mare oraș al Turciei.

Chirițoiu: Consiliului Concurenței va finaliza în acest an mai multe investigații privind trucarea unor licitații CITEȘTE ȘI Chirițoiu: Consiliului Concurenței va finaliza în acest an mai multe investigații privind trucarea unor licitații

Cu sediul în comuna Ciorogârla din județul Ilfov, BMC Truck&Bus România a înregistrat în 2016 o cifră de de afaceri de 8,75 milioane de lei, de la 10,4 milioane de lei în anul precedent, iar profitul net a coborât de la 949.579 lei la 209.956 lei.

Primăria Capitalei a inițiat, la 1 iulie, licitația pentru cele 400 de autobuze care vor intra în dotarea RATB.

Noile autobuze vor avea podeaua coborâtă (nu vor fi acceptate autobuze cu trepte) și vor fi dotate cu aer condiționat.

Ofertele sunt așteptate până la jumătatea lunii august.

La acest moment, nu toate autobuzele din parcul RATB sunt dotate cu instalații de aer condiționat, motiv pentru care, vara, cele fără aer condiționat pot fi comparate cu adevărate saune.

 

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
ratb
primaria capitalei
licitatie
autobuze
contestatie
bmc truck
cnsc