Trei angajați ai societății Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR) București au primit pachete minoritare de acțiuni de la proprietarul companiei, Călin Radu. În ultimii 10 ani, CSR a derulat contracte de peste 100 milioane de lei cu mai multe instituții ale statului, o parte din acestea, care au vizat echipamente de radiocomunicații, fiind atribuite prin negociere fără anunț de participare. Până în 2006, alături de Călin Radu, în acționariatul companiei a figurat și Bogdan Chirieac, care a demisionat de la publicația Gândul după ce presa a relatat că CSR a câștigat mai multe contracte cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Datele din Monitorul Oficial arată că Radu Călin a cesionat, la începutul acestui an, un pachet de 4% din acțiuni către Vasile Butan, șeful Diviziei Tetra a companiei, potrivit datelor disponibile pe o rețea de socializare profesională, iar 3% a intrat în proprietatea lui Gabriel Militaru, director comercial al CSR conform unor informații din media.
Un alt angajat al companiei, Vlad Necula, a devenit acționar cu o cotă de 3% în capitalul social al companiei.
Călin Radu, care conduce CSR, rămâne cu o cotă de 90% în capital.
Cine este CSR
Înființat în 1994, CSR are peste 60 de salariați și desfășoară activități de telecomunicații prin rețele fără cablu (exclusiv prin satelit), potrivit datelor Ministerului Finanțelor. De asemenea, firma este este distribuitor autorizat în România al echipamentelor de radiocomunicații produse de grupul american Motorola.
La nivelul anului 2015, afacerile companiei au atins 60,6 milioane de lei, dublu față de anul precedent, iar profitul net a urcat de la 457.681 lei în 2014 1,4 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI 2K Telecom și-a cerut insolvența pentru că Finanțele au refuzat să deconteze un ajutor de stat de peste 20 milioane de leiLa începutul anilor 2000, potrivit datelor din Monitorul Oficial, societatea îi avea ca acționari pe Călin Radu și Bogdan Chirieac, fost redactor șef adjunct la Adevărul și fost editorialist la Gândul până în noiembrie 2007, în prezent analist politic la postul Romania TV și proprietar al publicației online DCNews.
El a demisionat de la Gândul după ce presa a relatat că CSR a câștigat numeroase contracte cu instituții ale statului, cum ar fi Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
În toamna anului 2006, Călin Radu a cedat acțiunile deținute la CSR, un pachet reprezentând 66% din capitalul social.
CITEȘTE ȘI Zsolt Fodor cedează fiicei și soției participația la retailerul telecom Euro GSM și iese din acționariat pentru 25.000 leiÎn august 2008, toate acțiunile au fost cesionate către Swiss Technlogy Financing AG Elveția, conform Monitorului Oficial.
La finele lunii iulie 2013, Călin Radu a reintrat în acționariatul CSR prin preluarea tuturor acțiunilor societății de la Swiss Technlogy Financing.
Potrivit datelor www.e-licitatie.ro (SEAP), CSR a câștigat în ultimii 10 ani contracte cu Serviciul Telecomunicații Speciale (STS), Ministerul Apărării Naționale, ROMATSA, Compania Națională a Huilei, Complexul Energetic Oltenia, Ministerul Finanțelor Publice sau Compania Națională de Radiocomunicații Navale Radionav.
Ultimul contract câștigat de CSR cu STS, în sumă de 8,48 milioane de lei, fără TVA, a fost atribuit în decembrie 2016 prin negociere fără anunț de participare. Contractul prevede furnizarea de ecchipamente pentru dezvoltarea subsitemului TETRA-STS, conform SEAP.