Euroins Romania, în redresare financiară, cumpără portofoliul de asigurări non-viață al ATE Insurance Romania, subsidiara celei mai mari bănci din Grecia

Euroins Romania, în redresare financiară, cumpără portofoliul de asigurări non-viață al ATE Insurance Romania, subsidiara celei mai mari bănci din Grecia
scris 20 ian 2017

Euroins Romania, parte a grupului bulgar Eurohold și în redresare financiară din octombrie 2015, a încheiat un acord de preluare a portofoliului de asigurări non-viață (generale) de la ATE Insurance Romania, subsidiară a Piraeus Bank, cea mai mare bancă din Grecia.

Acordul a fost semnat ieri. 

Urmărește-ne și pe Google News

“Portofoliul de asigurări non-viață al ATE Insurance include preponderent polițe de asigurare non-auto astfel că achiziția este în concordanță cu obiectivul de a diversifica portfoliul de produse și liniile de business ale Euroins Romania. De asemenea, ne va întări, pe mai departe, poziția pe piața din România”, a declarat directorul general al Euroins Romania, Mihnea Tobescu, într-un comunicat remis Profit.ro.

ATE Insurance România a fost înființată în 2003, inițial fiind autorizată să vândă atât asigurări generale, cât și asigurări de viață, însă în 2010 a renunțat la segmentul din urmă.

"În cursul anului 2015, ATE Insurance Grecia, acționarul majoritar al ATE Insurance Romania, a transferat către Piraeus Bank SA Grecia întreaga participație deținută în capitalul social al ATE Insurance Romania, respectiv 88.880 acțiuni, reprezentând 99,47% din capitalul social. Acest demers a fost adus la cunoștința Autorității de Supraveghere Financiară prin adresa înregistrată cu nr. 120344/09 decembrie 2014 și aprobat prin Decizia Consiliului ASF nr /16 decembrie 2015", se arată în raportul pe anul 2015 al asigurătorului.

Ultimele date financiare, aferente anului 2015, arată că societatea a subscris prime de 1,99 milioane de lei.

Tranzacția urmează să fie supusă aprobării autorităților.

Euroins Romania a înregistrat o creștere de 21,8% a primelor subscrise în 2016 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la 197,7 milioane de euro, din care 95,4% reprezintă segmentul RCA.

“În prezent, compania se concentrează pe calitatea și diversificarea portofoliului de asigurări printr-o segmentare detaliată a riscurilor, care reduce semnificativ riscurile asigurate. Pentru anul curent, obiectivul managementului este de a consolida poziția pe piață și de a îmbunătăți semnificativ rezultatele financiare”, se mai spune în comunicat.

EXCLUSIV Negrițoiu, ASF: La Euroins s-ar putea ca planul de redresare să fie un succes CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Negrițoiu, ASF: La Euroins s-ar putea ca planul de redresare să fie un succes

În octombrie 2015, asigurătorul a intrat în procedură de redresare financiară pe bază de plan, în urma unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a constatat că managementul Euroins România a supraevaluat activele și cheltuielile de achiziție ale companiei, a subevaluat rezervele tehnice și a înregistrat dosare de daună fără rezerve sau cu rezerve insuficiente.

O lună mai târziu, autoritatea a anunțat că Euroins Romania își va majora capitalul social cu 400 de milioane de lei în următoarele 12 luni, din care 200 milioane de lei până la 31 decembrie 2015, iar diferența până la finele acestui an, dacă mai este cazul. Operațiunea este parte a planului de redresare financiară aprobat de ASF.

Primii 200 milioane de lei au intrat în conturile companiei în aprilie 2016 și capitalul a fost majorat de la 230,5 milioane de lei la 430,53 milioane de lei. În toamna anului trecut, acționarii Euroins Romania au mai aprobat o majorare de 100 milioane de lei, operațiunea fiind înregistrată la Registrul Comerțului, conform unui anunț al companiei din decembrie 2016.

Euroins a fost înființată în 1994 sub denumirea Asitrans, practică doar asigurări generale și este deținută de Euroins Insurance Group (Bulgaria) - 96,54%, parte a grupului Eurohold.

La finele primelor 9 luni din 2016, conform datelor ASF, Euroins avea o cotă de piață de 9,03% și ocupa locul 5 în ierarhia de profil, comparativ cu 8,31% și locul 4 în septembrue 2015, fiind devansată de Allianz-Țiriac, Asirom VIG, Omniasig VIG și Groupama.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroins
ate insurance
preluare
asigurari generale
non-viata