NN: Introducerea Solvency II va contribui la atingerea potențialului real al asigurărilor de viață în România

NN: Introducerea Solvency II va contribui la atingerea potențialului real al asigurărilor de viață în România
scris 13 iul 2016

Intrarea în vigoare de la 1 ianuarie a prevederilor noului regim de solvabilitate (Solvency II) va contribui semnificativ la dezvoltarea pieței asigurărilor de viață în următorii ani și la atingerea în mod sustenabil a potențialului real pe care îl are această piață în România, se arată în raportul aferent anului 2015 al NN Asigurări de Viață.

Polițele de viață au o pondere sub 21% din totalul veniturilor subscrise de asigurătorii locali, comparativ cu 35-40% în Polonia, Cehia sau Ungaria și cu peste 50% în statele din vestul Europei.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, numeroși reprezentanți ai asigurătorilor au afirmat în repetate rânduri, în ultimii 10 ani, că România are un potențial ridicat de dezvoltare în domeniul asigurărilor, în general, și al asigurărilor de viață, în special, acesta fiind unul dintre motivele pentru care au decis să intre pe piața de profil din România.

Există și acționari de asigurători fericiți. NN Asigurări de Viață propune dividende de 17,5 mil. lei din profitul pe 2015 CITEȘTE ȘI Există și acționari de asigurători fericiți. NN Asigurări de Viață propune dividende de 17,5 mil. lei din profitul pe 2015

“2016 va fi un an important pentru piața asigurărilor de viață din România. După 2015, anul care a marcat redresarea industriei și reluarea evoluției pozitive, alinierea, începând din ianuarie 2016, la directiva europeană Solvency II va contribui semnificativ la dezvoltarea pieței asigurărilor de viață în următorii ani. Astfel, în acest moment, vorbim de semnale realiste pentru atingerea în mod sustenabil a potențialului real pe care îl are această piață în România. Bineînțeles, luând în calcul un orizont de timp de 5 – 7 ani și un context economic stabil”, se arată în document.

În acest sens, susține conducerea asigurătorului, o contribuție importantă o vor avea măsurile de susținere a industriei, cum sunt, de exemplu, creșterea plafonului de deductibilitate fiscală pentru asigurările de sănătate, ca parte a Codului Fiscal ce a fost implementat începând cu acest an.

Astfel, nivelul de deductibilitate pentru asigurările de sănătate a crescut, de la 1 ianuarie, de la 250 euro la 400 de euro pe an/angajat pentru angajator.

În prima parte a lunii aprilie, NN a anunțat că a lansat o poliță de sănătate, segment de piață care prezintă un potențial foarte mare de creștere și poate menține sau majora cota de piață a companiei, care la finele anului trecut depășea 37%.

Cel mai scump RCA din ultimii 25 de ani. Cât a ajuns să plătească șoferul de Logan pentru asigurare CITEȘTE ȘI Cel mai scump RCA din ultimii 25 de ani. Cât a ajuns să plătească șoferul de Logan pentru asigurare

De asemenea, un rol important vor avea inițiativele de informare și de responsabilizare a românilor cu privire la planificarea financiară.

“La nivel micro, tot acest cadru are potențialul să impulsioneze diversificarea portofoliilor de produse ale asigurătorilor pentru a oferi soluții flexibile, potrivite nevoilor și așteptărilor clienților, și adaptarea modelelor de business la tendințele deja prezente în alte industrii”, se mai arată în document.

Solvency II urmărește creșterea stabilității pieței asigurărilor și presupune cerințe de capital suplimentar și, implicit, costuri mai mari pentru companiile de profil, suportate în final de consumatori, care vor plăti mai mult pentru polițe, spun specialiștii din domeniul asigurărilor.

În plus, pe lângă infuziile de capital suplimentar, asigurătorii vor fi nevoiți să cheltuiască fonduri semnificative pentru adaptarea sistemelor informatice.

NN Asigurări de Viață estimează că 2016 va fi un an în care rezultatele companiei vor crește peste nivelul din 2015, fiind proiectată o creștere de până la 5%.

Cu o cotă de 37,4%, NN Asigurări de Viață (fostă ING Asigurări de Viață) este cel mai mare asigurător de profil din România, cu subscrieri de 628,7 milioane de lei (de la 613,9 milioane de lei în 2014).

Principalii concurenți ai companiei sunt BCR Asigurări de Viață și Metropolitan Life Asigurări.

Piața asigurărilor generale și de viață din România a crescut cu 8,2% în 2015, la 8,75 miliarde de lei, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Cu o pondere de aproape 21%, asigurările de viață au generat subscrieri de 1,81 miliarde lei, în urcare cu 10,8% față de 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
nn
asigurari de viata
potential
solvency