Nu există o statistică reală în turismul românesc, pentru că datele Institutului Național de Statistică (INS) nu sunt exacte și marjele de eroare sunt mari, a afirmat miercuri, într-o conferință de presă, Anca Nedea, președintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT).
"Știm cu toții că datele de la INS nu sunt exacte, sunt cum sunt, și nu e vina INS-ului. Ce pui într-un calculator aia este", a spus Nedea. Din punctul ei de vedere, erorile între datele statistice oficiale românești și realitate pot fi foarte mari. Marjele reprezentative de eroare, a continuat șefa ANT, n-ar trebui să depășească 5%. "Ce e peste 5% e viciat. La noi marja este mult mai mare. INS-ul, ce i se dă, aia bagă în sistem", a afirmat ea.
Nedea s-a plâns și de faptul că Statistica nu înregistrează turiștii pe categorii - leisure, turism de afaceri sau diaspora. În plus, birourile de promovare a turismului Românesc în străinătate au date statistice de la țara respectivă privind circulația, iar datele respective sunt mult mai bune, adică arată mai mulți turiști ajunși în România decât apar în cifrele de la INS, a mai spus ea. "Adevărul este că România suferă, și mai ales industria ospitalității, că nu avem o statistică și o bază statistică reală", crede Anca Nedea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De 7-8 ani, cei care s-au perindat la șefia turismului românesc, au vorbit de un așa numit "cont satelit în turism" care ar permite colectarea de date statistice exacte. Din păcate, însă, discuțiile au rămas la nivel de proiect.
După datele pe care le avem acum de la INS, deocamdată cea mai credibilă sursă, cei mai mulți turiști străini au ajuns anul trecut din Germania (266.000), Israel (219.000), Italia (211.000), Franța (134.000), SUA (130.000), Marea Britanie (125.000) și Ungaria (120.000). În 2014, topul a fost condus de Germania (234.000), Italia (184.000) și Israel (139.000).