Neacșu, Erste AM: ASF taxează de 4-5 ori mai scump administratorii de fonduri mutuale, în loc să-i susțină. Aflăm, în acest context, că instituția are excedent și premiază generos salariații

Neacșu, Erste AM: ASF taxează de 4-5 ori mai scump administratorii de fonduri mutuale, în loc să-i susțină. Aflăm, în acest context, că instituția are excedent și premiază generos salariații

Dragoș Neacșu, director general Erste AM

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 19 iul 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) taxează de 4-5 ori mai scump administratorii de fonduri mutuale comparativ cu media europeană, nefiind preocupată să le reducă, fapt care conduce la excedent bugetar pentru instituție și premierea generoasă a salariaților, a declarat directorul general al Erste Asset Management, Dragoș Neacșu, la întâlnire cu presa.

“Într-o piață în creștere, dar cu puțini participanți, ASF nu are preocupări în zona lărgirii bazei de impozitare, dacă putem să-i spunem așa. Dimpotrivă, taxarea este foarte ridicată și pune presiune pe costurile operaționale ale administratorilor, în condițiile dobânzile sunt în scădere și la nivelul UE asistăm la fuziuni de administratori pentru diminuarea costurilor și lărgirea ofertei comerciale. Observăm că ASF adună de la jucătorii supravegheați, inclusiv administratori de fonduri mutuale, sume mai mari decât nevoile curente, fapt ce le aduce excedent bugetar de câțiva ani încoace. În plus, citim în presă că instituția își premiază generos salariații”, a afirmat Neacșu.

Urmărește-ne și pe Google News
Trei furnizori vor livra electricitate către Poștă pentru 29 milioane lei în următorii 4 ani CITEȘTE ȘI Trei furnizori vor livra electricitate către Poștă pentru 29 milioane lei în următorii 4 ani
Evenimente

8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu o cotă de 33%, Erste AM este liderul pieței de fon¬duri mutuale, cu active în gestiune de 7,8 miliarde de lei la finele lunii iunie.

Pe piața locală a fondurilor mutuale activează 21 de administratori, care aveau la finele lunii iunie active în administrare de aproa¬pe 24 mi¬liarde de lei, în creștere cu circa 700 milioane de lei față de iunie 2015. Numărul investitorilor în fonduri mutuale se situează sub 350.000 de persoane.

ASF a consemnat, anul trecut, un excedent de 36,5 milioane de lei, dublu față de 2014, evoluție explicată de instituție printr-un control strict al costurilor și nerealizarea unor proiecte de investiții reportate pentru acesn an.

Toți salariații instituției au primit prime anuale de performață de aproximativ 4,5 milioane de lei, iar un sfert dintre aceștia au fost premiați cu 2,1 milioane de lei pentru finalizarea unor proiecte (prime de proiect).

Instituția a încheiat anul 2015 cu cele mai reduse cheltuieli anuale înregistrate de la înființare, în contextul finalizării procesului de restructurare și reformare a instituției, fără însă ca diminuarea costurilor să afecteze derularea activităților specifice.

ASF se finanțează integral din venituri proprii extrabugetare, potrivit legislației.

Nivelul veniturilor din activitatea de reglementare, autorizare și supraveghere a entităților din piețele financiare non-bancare a fost stabilit prin Legea 32/2001, Regulamentul CNVM 7/2006 și Normele CSSPP 7/2008 și 8/2008 integrate în mod unitar începând din 1 ianuarie 2015 în Regulamentul ASF 16/2014.

Instituția autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile prezente pe piața financiară non-bancară din România.

ASF a fost înființată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
comisioane
erste am
fonduri mutuale
administratori