NASA se pregătește să trimită o sondă mai aproape de Soare decât a ajuns oricare altă navă spațială de până acum, aceasta urmând să suporte o căldură năucitoare în timp ce va studia coroana solară care dă naștere vântului solar, relatează Reuters.
Sonda Solară Parker, o nava spațială robotică de mărimea unui automobil mic, urmează să fie lansată pe 6 august, de la baza americană Cape Canaveral din Florida, pentru o misiune de șapte ani. Sonda va zbura în coroana solară la o distanță de 3,8 milioane de mile (6,1 milioane kilometri) față de suprafața Soarelui, de șapte ori mai aproape de aceasta față de oricare altă navă spațială, scrie News.ro.
”Este un obiectiv ambițios să trimiți o sondă acolo unde nu ai mai fost. Să trimiți una în condiții atât de dificile este și mai ambițios”, a declarat Nicola Fox, cercetător de proiect la Laboratorul pentru Fizică Aplicată de la Universitatea Johns Hopkins, într-o conferință de presă susținută vineri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Misiunea la cea mai apropiată distanță de Soare de până acum a fost a unei sonde numită Helios 2, care în 1976 s-a apropiat de astru la 27 de milioane de mile (43 milioane kilometri).
Distanța medie dintre Soare și Pământ este de 93 de milioane de mile (150 de milioane de kilometri).
Coroana Soarelui provoacă vântul solar, un flux continuu de particule încărcare care pătrund în sistemul solar. Vânturile solare impredictibile perturbă câmpul magnetic al Pământului, putând provoca haos în sistemul de comunicații.
NASA speră ca descoperirile să permită cercetătorilor să estimeze modificările de mediu de pe Pământ.
Proiectul, a cărui valoare este estimată la 1,5 miliarde de dolari, este prima misiune importantă a NASA în cadrul programului Living With a Star.
Sonda poartă numele astrofizicialului Eugene Newman Parker și trebuie să reziste unor condiții dificile de căldură și radiații. Nava a fost dotată cu un scut contra căldurii, care va menține temperatura instrumentelor la 85 de grade Fahrenheit (29 grade Celsius), chiar dacă sonda va fi supusă unor temperaturi de aproape 2.500 de grade Fahrenheit (1.370 de grade Celsius).