Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a autorizației lui Dan Odobescu din funcțiile de director general și președinte al Consiliului de administrație al City Insurance, al șaselea jucător în 2016, a fost motivată de neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a cinci măsuri din planul de redresare a societății, aprobat de instituție în iulie 2016.
Astfel, potrivit ASF, conducerea executivă a City Insurance a încălcat măsura prin care s-a interzis efectuarea de investiții în valori mobiliare și imobiliare, cu excepția plasamentelor în depozite bancare, titluri de stat și certificate de trezorerie.
Potrivit unui contract încheiat la 29 septembrie 2016, City Insurance a subscris 300 de obligațiuni în valoare de 30 milioane de euro emise de Mandarin Fixed Income SARL, societate înregistrată în Luxemburg.
De asemenea, managementul asigurătorului nu a reușit să limiteze unitățile de expunere brute RCA la nivelul maxim de 75% din expunerea înregistrată în 2015.
Practic, susține autoritatea, expunerea City Insurance pe segmentul RCA a fost anul trecut cu 45% mai mare față de 2015.
De altfel, datele ASF din raportul pe anul 2016 privind piața asigurărilor arată că City Insurance a subscris pe RCA prime în sumă de 650,4 milioane de lei, de la 323,6 milioane de lei în 2015. Rezultatul a plasat compania pe locul 3 în ierarhia companiilor care încheie polițe RCA, după Euroins și Asirom.
A treia măsură pe care, conform sursei citate, conducerea asigurătorului nu a reușit s-o pună în practică a fost recuperarea împrumuturilor acordate societăților afiliate și interzicerea acordării de noi împrumuturi.
Astfel, ASF a constatat că City Insurance a transformat împrumuturile acordate unei entități afiliate în cesiune de drepturi litigioase pentru suma de 105,1 milioane de lei.
Totodată, suma respectivă a fost înregistrată eronat în contabilitate la poziția obligațiuni guvernamentale, întrucât activul în cauză nu poate fi considerat de natura titlurilor de stat.
CITEȘTE ȘI Administratorul NN Pensii, sancționat de ASF cu 750.000 lei (1% din capital), cea mai mare amendă din istoria ASF. Directorul NN, fără autorizație și amendă de 100.000 lei, în scandalul naționalizării pensiilor. Control la BCR PensiiPotrivit Legii 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, creanțele provenite din drepturi litigioase nu pot fi considerate fonduri proprii eligibile, întrucât acestea nu vor fi disponibile și apelabile pentru acoperi pierderile prezente și viitoare.
ASF a mai constatat că Odobescu nu a reușit să asigure la City Insurance nivelul fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital minim (MCR) și de solvabilitate (SCR) calculate la 31 decembrie 2016.
“Astfel, luând în considerare natura și gravitatea faptelor săvârșite, situația financiară a asigurătorului, se constată că Dan Odobescu, în calitate de membru și președinte al Consiliului de administrație al societății, persoană care asigură și conducerea executivă a asigurătorului, nu a efectuat demersurile necesare în vederea asigurării stabilității financiare a societății”, se arată în decizia prin care ASF l-a amendat pe fostul șef și actualul acționar majoritar indirect al City Insurance cu 30.000 de lei.
CITEȘTE ȘI City Insurance acuză conducerea ASF de ignorarea dispozițiilor legale UPDATE: Într-o altă decizie publicată, marți, în Monitorul Oficial, Odobescu a fost sancționat de ASF cu amendă de 20.000 de lei și retragerea aprobării acordate de instituție în vederea exercitării funcției de director general al City Insurance.
În document, ASF susține că decizia a fost motivată, printre altele, de faptul că asigurătorul nu a reușit să optimizeze programul de reasigurare pentru minimizarea riscului de subscriere aferent polițelor RCA.
De asemenea, City Insurance nu a recuperat creanțele neîncasate de la diverși debitori persoane fizice și juridice în proporțiile asumate anterior.
Astfel, în cazul debitorilor persoane fizice, din planificarea de recuperare în proporție de 100% până la data de 30 septembrie 2016, nu s-a realizat decât un procent de 22%, iar din planificarea de recuperare în proporție de 40% până la data de 31 decembrie 2016 nu s-a realizat decât un procent de 15%. În cazul debitorilor persoane juridice, din planificarea de recuperare în proporție de 100% până la data de 31 decembrie 2016 nu s-a realizat decât recuperarea unui procent de 49%, se arată în decizia publicată marți în Monitorul Oficial.
“Astfel, luând în considerare natura și gravitatea faptelor săvârșite, situația financiară a asigurătorului, se constată că directorul general al City Insurance nu a efectuat demersurile necesare în vederea asigurării stabilității financiare a societății”, se arată în decizia prin care ASF l-a amendat pe fostul șef și actualul acționar majoritar indirect al City Insurance cu 20.000 de lei.
ASF a anunțat, în urmă cu o săptămână, că a hotărât să-i retragă lui Dan Odobescu autorizația din funcțiile de președinte al Consiliului de Administrație și de director general al City Insurance și sancționarea cu amendă a acestuia. În același timp, ASF a decis să pună societatea de asigurări sub incidența Legii privind redresarea și rezoluția.
În a doua parte a lunii martie, ASF a anunțat oficial că președintele instituției, Mișu Negrițoiu, s-a întâlnit cu Max Roessler, un investitor privat elvețian, pentru finalizarea negocierilor de preluare a City Insurance, asigurător în redresare financiară din aprilie 2016.
Profit.ro a anunțat în exclusivitate, în decembrie 2016, că Berlin London Beteiligungs AG (BLH) este interesată să cumpere un pachet de acțiuni la City Insurance. Alături de Roessler, la întâlnire au participat și reprezentanții Berlin London Holding AG.
“ASF va acorda tot sprijinul pentru facilitarea tranzacției și va coopera atât cu compania City Insurance, cât și cu investitorul, pentru restabilirea, într-un termen cât mai scurt, a indicatorilor financiari de capitalizare, solvabilitate și lichiditate ai societății de asigurare", transmitea Autoritatea la 23 martie.
Înființată în 1998, City Insurance este deținut de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.
Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.
Anul trecut, compania a subscris prime de 789,62 milioane de lei și s-a plasat pe locul 6 în topul companiilor de profil.