Mircea Drăghici, trezorierul PSD, urmărit penal pentru delapidare și utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate

Mircea Drăghici, trezorierul PSD, urmărit penal pentru delapidare și utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate
scris 2 apr 2019

Mircea Drăghici, trezorierul PSD, este urmărit penal de DNA pentru delapidare și utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Mircea Drăghici a fost audiat marți la DNA, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Senatorii au adoptat proiectul, inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, prin care care BNR trebuie să aducă în țară rezerva de aur. Consiliul Legislativ avertizează că e nevoie de avizul Băncii Centrale Europene CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Senatorii au adoptat proiectul, inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, prin care care BNR trebuie să aducă în țară rezerva de aur. Consiliul Legislativ avertizează că e nevoie de avizul Băncii Centrale Europene
Urmărește-ne și pe Google News

La ieșirea de la audieri, Mircea Drăghici le-a spus jurnaliștilor care l-au întrebat de ce a fost pus sub acuzare: „Știți foarte bine. Să fii pus sub acuzare că nu ai respectat o lege pe care tu ai făcut-o în Parlamentul României și ești cel mai îndreptățit să știi spiritul și litera acestei legi? Atenție, mi se pare mult exagerat și cred cumva că și are legătură cu coordonarea campaniei, că suntem în buza campaniei. De fiecare dată când a urmat o campanie electorală am fost chemat la DNA”.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față o persoană, trezorier al unui partid, pentru săvârșirea infracțiunilor de utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și delapidare”, a informat Biroul de presă al DNA.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil.

Concret, suspectul îndeplinește funcția de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.

În exercitarea funcției de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul împreună cu o persoană din familie a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vânzare-cumpărare dintre proprietarul imobilului și persoana din familia suspectului, dar și contractul de închiriere dintre același proprietar și formațiunea politică s-au încheiat în aceeași zi, 15.02.2018, pentru același imobil.

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranșe de cel puțin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.

DAN precizează că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Mircea Drăghici este și coordonatorul campaniei electorale a PSD pentru alegerile europarlamentare. El a fost desemnat în această calitate după ce social-democrații îl desemnaseră pentru postul de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP).

Nominalizarea lui Drăghici pentru AEP a avut loc după ce acesta nu a mai dorit nici numirea la Ministerul Transporturilor și după ce șeful AEP Daniel Barbu a demisionat, pentru a candida la europarlamentare din partea ALDE.

În urma informațiilor privind declanșarea anchetei privind utilizarea subvențiilor PSD, Mircea Drăghici a anunțat, în 25 februarie, că renunță la desemnarea pentru șefia AEP.

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea drăghici
psd
dna