Singurul dosar depus pentru preluarea Băncii Române de Credite și Investiții (BRCI), fondată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, este cel al miliardarului de origine indiană Sanjeev Gupta, fondator și președintele executiv al companiei Liberty House, care a cumpărat recent și combinatul siderurgic din Galați, fostul Sidex.
Dosarul este încă în analiză.
Gupta controlează deja Wyelands Bank, o bancă britanică înființată în urmă cu trei ani și axată pe întreprinderi mici și mijlocii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Când a cumpărat ATE Bank de la Piraeus cu 10,3 milioane de euro în 2013, Umbrărescu avea ambiția să facă o bancă universală, axată pe finanțarea afacerilor românești. L-a adus pe Marinel Burduja, fost prim-vicepreședinte la Raiffeisen Bank, să-i facă proiectul, pornind cu un bilanț curat.
Lucrurile n-au ieșit deloc precum erau planificate și de circa trei ani BRCI a intrat într-un soi de conservare în vederea unei vânzări care nu mai vine. Umbrărescu, care a strâns avere din construcții, prin UMB Spedetion și Tehnostrade, firme care au luat caimacul contractelor de drumuri cu statul până în 2011, a schimbat conducerea în repetate rânduri și a terminat cu orice ambiție de bancă universală. Sucursalele au fost închise și păstrat doar sediul central din Șoseaua Ștefan cel Mare, București, iar angajații s-au tot împuținat – anul trecut au rămas 50, față de 60 în 2016.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omniasig câștigă din nou cel mai mare cont din aviație și unul dintre cele mai mari conturi din țarăDupă ce în 2017 capitalul social a fost redus cu 31,4 milioane de lei, la 94,5 milioane de lei, directoratul băncii propune acum reducerea cu încă o treime, la aproape 67 de milioane de lei.
Măsura este forțată de Legea societăților comerciale, care spune că activul net (active – datorii) nu trebuie să scadă la mai puțin din jumătatea capitalului social, situație generată de pierderile cumulate. Acționarul are opțiunea de a dizolva societatea sau de a continua activitatea prin acoperirea pierderilor prin reducerea capitalului/creșterea activului net.
Banca avea, la finele anului 2017, o pierdere cumulată de peste 52 de milioane de lei, în scădere de la 74 de milioane de lei la sfârșitul anului 2016, după acoperirea pierderilor anterioare prin reducerea capitalului social.
După o pierdere netă de 10,5 milioane de lei în 2016, BRCI a reușit să reducă doar parțial găurile, încheind anul trecut cu un minus de 9,8 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Administratorii pensiilor private, loviți de OUG 114: veniturile totale au căzut cu peste o treime, companiile au intrat pe minus după 7 ani de profitVeniturile operaționale au scăzut de peste trei ori, la 1,4 milioane de lei, în timp ce cheltuielile de exploatare s-au redus cu mai puțin de o treime, la 11,2 milioane de lei, în pofida reducerilor cheltuielilor cu personalul de la 7,5 milioane de lei la 4,7 milioane de lei.
Banca a continuat să reducă bilanțul, la fel ca în anii de după 2015, când avea active de 393 de milioane de lei, dintre care credite de 167 de milioane de lei, restul fiind titluri de stat, cash și împrumuturi către alte bănci. În 2016 ajungea la active de 150 de milioane de lei, dintre care credite de 25 de milioane de lei, iar în 2017 la circa 128 de milioane de lei, dintre care credite de 14,4 milioane de lei, restul fiind sume la banca centrală și titluri de stat.
BRCI a coborât pe penultimul loc după active în ierarhia băncilor din piață, fiind în fața doar a Alior Bank, care a intrat însă pe piață anul trecut.
O explicație pentru reducerea bilanțului de credite vine din rambursarea tuturor împrumuturilor contractate de firmele lui Umbrărescu, care aveau la un moment o facilitate de 100 de milioane de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Andrei Pitiș, fost acționar Vector Watch și Clever Taxi, face primii pași în proiectul "100 milionari în tech"Familia Umbrărescu susține în continuare banca pe partea de pasive, datoriile subordonate față de acționari fiind de aproape 54 de milioane de lei la finele anului 2017. Depozitele de la clientelă reprezintă 25 de milioane de lei.
Cutuma e că, în cazul unei tranzacții de vânzare, sunt plătite cash în primul rând împrumuturile subordonate. În 2016, într-un interviu pentru Profit.ro, Umbrărescu sugera că ar fi acceptat să vândă dacă i s-ar fi plătit măcar capitalul social de 126 de milioane de lei de la acel moment, ceea ce ar fi însemnat ca noul proprietar să asume pierderile. Cum cele din urmă se tot adună, capitalul scade și banca se face din ce în ce mai mică, interesul pentru BRCI ar putea fi doar pentru licența deținută. Potrivit legii, o bancă nou-autorizată trebuie să dispună de un capital de minimum 37 de milioane de lei.
Liberty House Group este o companie metalurgică fondată în Regatul Unit în 1992 de Sanjeev Gupta (47 de ani). Are sediul la Londra și filiale în Dubai, Singapore și Hong Kong. Sanjeev Gupta a fost indicat, în primăvara anului trecut, de Forbes drept cel mai ambițios industriaș din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziții între 2013 și 2017.