Un martor care a dat declarații la DNA în cel mai nou dosar de corupție în care este urmărit penal Sebastian Ghiță susține că fostul parlamentar ar fi cerut reprezentanților companiei UTI 7% din contractul derulat de aceasta cu Transelectrica, respectiv un milion de euro, susținând că o parte din bani urma să ajungă la fostul director al Transelectrica Stelian Gal, dar și la un fost secretar de stat din Ministerul Economiei, prahoveanul Darius Meșca, finul lui Ghiță.
Potrivit documentelor întocmite de procurorii DNA Ploiești în cel mai nou dosar de corupție în care este cercetat Sebastian Ghiță, un martor a declarat în fața anchetatorilor că ”reprezentanții S.C. UTI Systems S.A au fost condiționați de către Sebastian Aurelian Ghiță, personal, dar și prin intermediul lui B.P, în sensul că, dacă aceștia nu ar fi semnat contractul de prestare de servicii de consultanță IT cu S.C. Teamnet International S.A., ar fi întâmpinat mari probleme în ceea ce privește derularea contractului încheiat cu Transelectrica”.
Conform sursei citate, din declarația martorului amenințat reiese că acesta ”a luat cunoștință în mod direct de faptul că Sebastian Aurelian Ghiță le-a pretins reprezentanților S.C. UTI Systems S.A un procent de 7% din valoarea unor contracte încheiate cu S.C. Transelectrica S.A. pentru ca în schimb, prin folosirea influenței, să faciliteze încheierea acestora și derularea lor în bune condiții iar în schimbul comisionului menționat Sebastian Aurelian Ghiță a promis reprezentanților UTI Systems S.A. că va interveni și va determina conducerea S.C. Transelectrica S.A. să atribuie contractele către S.C. UTI Systems S.A. și să asigure derularea în bune condiții a acestora”, scrie News.ro.
”Martorul a confirmat și faptul că în cadrul discuțiilor purtate cu reprezentanții S.C. UTI Systems S.A., Sebastian Aurelian Ghiță a precizat că o parte din procentul de 7% pretins este destinată persoanelor decidente să aprobe acordarea contractului de lucrări menționat, persoane care ocupau funcții importante în Ministerul Economiei, indicând în acest sens numele secretarului de stat Meșca, dar și numele directorului general al S.C. Transelectrica S.A., Stelian Gal”, se arată în referatul procurorilor.
CITEȘTE ȘI Coca-Cola a lansat o reclamă ”gay-friendly” care se adresează tuturor genurilor și generațiilorStelian Gal, fost director al Transelectrica în perioada 1998 – 2011, a murit la începutul acestui an. Fostul secretar de stat din Ministerul Economiei Darius Meșca este în prezent consilier județean în Consiliul Județean Prahova, fiind ales pe lista PSD. El este și finul lui Sebastian Ghiță.
Același martor a declarat la DNA și că, din câte cunoaște, pentru a da o aparență de legalitate dobândirii sumelor reprezentând procentul de 7% pretins, Sebastian Ghiță a solicitat reprezentanților S.C. UTI Systems S.A. să încheie cu S.C. Teamnet International S.A., un contract fictiv având ca obiect o pretinsă prestare de servicii de consultanță IT, valoarea contractului fiind calculată în așa fel încât să reprezinte 7% din valoarea contractelor încheiate între S.C. Transelectrica S.A. și S.C. UTI Systems S.A.
”În același context, martorul a lua act personal de faptul că reprezentanții S.C. UTI Systems S.A. au fost nevoiți să încheie cu S.C. Teamnet International S.A. în calitate de furnizor, reprezentată de B.P., un contract de prestare de servicii de consultanță IT, valoarea acestuia fiind de aproximativ un milion de euro, persoana care s-a ocupat de acesta, din partea S.C.Teamnet International S.A., fiind B.P.”, se mai menționează în documentul citat.
Un alt martor care a deținut o funcție de conducere în compania UTI Systems a confirmat la DNA că ”a cunoscut despre faptul că societatea pe care o administra, pentru a evita blocarea sau nesemnarea contractelor ce urmau a fi semnate și derulate cu Transelectrica, a încheiat și derulat un contract de consultanță cu firma Teamnet International S.A., valoarea acestui contract fiind de un milion euro, reprezentând 7% din valoarea acestor contracte, condiție impusă de Sebastian Aurelian Ghiță, reprezentant al S.C. Teamnet International S.A.”
Un al treilea martor confirmă și el că Ghiță ar fi cerut 7% din valoarea contractului încheiat de UTI cu Transelectrica, acesta susținând că doi reprezentanți ai Teamnet, între care directorul B.P., ”s-au prezentat la sediul societății UTI Systems S.A. în cursul anilor 2007 și 2008 aducând diferite documente, respectiv comenzi din partea S.C. UTI și procese verbale de recepție a lucrărilor așa – zis prestate, ambele în alb, nesemnate de beneficiarul UTI și emise de Teamnet International S.A.”.
DNA a cerut săptămâna trecută, luni, un nou mandat de arestare în lipsă a lui Sebastian Ghiță și arestarea preventivă a lui A. și P. Cauza privind solicitarea de emitere a unui nou mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță a fost disjunsă, în timp ce propunerea formulată în privința lui A. și P. a fost respinsă, cei doi fiind puși sub control judiciar.