Încă o unitate medicală va fi construită în România de oamenii simpli, din donații. S-au făcut primii pași importanți pentru construcția în Târgu Mureș a unei secții moderne de ATI pentru nou-născuți, obținerea avizelor fiind aproape de final, anunță agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.
Va fi o clădire nou construită, în locul unei parcări interioare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, ce va fi legată printr-o pasarelă de clădirea principală. Secția va fi una de top și se va realiza în totalitate din donații și sponsorizări. Detalii AICI.
Proiectul a fost inițiat de Asociația Inima Copiilor, cea care a amenajat 4 secții în Spitalul de Copii Marie Curie din București: Cardiochirurgie, Terapie intensivă nou-născuți, Cardiologie și Neurochirurgie. De asemenea, a participat la renovarea și modernizarea Secției de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ultimii ani, în România a devenit aproape o obișnuință ca organizațiile neguvernamentale să inițieze astfel de proiecte și să le și ducă la bun sfârșit, cu ajutorul a sute de mii de oameni și al unor companii private.
Cel mai bun exemplu este primul spital de oncologie pediatrică din România, care a fost inaugurat recent. Primul! Făcut de Asociația „Dăruiește Viață”, împreună cu sprijinul oamenilor și al mediului privat, de la idee până la inaugurare.
În 24 noiembrie, Asociația „Dăruiește Viață”, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, a inaugurat în București spitalul construit din donații private pentru copiii bolnavi de cancer. Investiția a fost de peste 50 de milioane de euro, scrie G4Media.ro.
„Peste 350.000 de oameni și peste 8.000 de companii au pus bani și încrederea lor pentru a construi acest spital. E o dovadă că noi, românii, putem. Că «merge și așa» nu e povestea noastră. E povestea altora, dar ne-au spus-o ani la rând. De astăzi nu ar trebui să le mai dăm voie să ne mai spună această poveste, pentru că noi, de astăzi, putem spune: noi am făcut!”, a declarat Oana Gheorghiu.
Tot Asociația „Dăruiește Viață” a renovat secția de Oncologie de la Spitalul Elias din București. Secția este una dintre cele mai căutate din țară, fiind și singura la nivelul capitalei care asigură linie de gardă 24/7 pentru pacienții cu cancer care ajung în urgență. Aproximativ 1.900 pacienți sunt tratați anual aici.
Colaborarea dintre „Dăruiește Viață” și Spitalul Universitar Elias cuprinde, pe lângă secția de oncologie, și Spitalul Modular 1 Elias, primul spital ATI construit de societatea civilă în pandemie, în doar 2 luni – o investiție de aproximativ 2,6 mil. euro care funcționează și astăzi ca secție – și o unitate modulară de triaj – o investiție de aproximativ 100.000 de euro.
O altă organizație a societății civile care face astfel de proiecte de mai mulți ani este Asociația „Dăruiește Aripi”. Amintim doar că a construit de la zero o secție pentru nou-născuți la Spitalul Județean Constanța.
Asociația a fost unul dintre câștigătorii Premiului Cetățeanului European 2020 oferit de Parlamentul European, pentru „Registrul Național de Oncologie Pediatrică”. Din anul 2018, Asociația Dăruiește Aripi susține dezvoltarea Registrului Național de Oncologie Pediatrică (RNCC) în cadrul parteneriatului strategic cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică și cu asistența tehnică a Institutului Oncologic „Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. RNCC este o resursă esențială pentru creșterea șanselor la viață ale copiilor cu cancer din România, fiind singurul fundament obiectiv pentru cunoașterea nevoilor și planificarea serviciilor în oncologia pediatrică din țara noastră.
Iar acestea sunt doar câteva exemple. Lună de lună, cel puțin un spital din țară este modernizat sau dotat cu echipamente noi datorită organizațiilor neguvernamentale și solidarității oamenilor obișnuiți. Mână de la mână, cu contribuții de la doar 2 euro, cetățenii au construit spitale, secții noi, au dat șanse la viață.
În tot acest timp, toate guvernele au promis, dar nu au livrat. De zece ani sunt promise spitalele regionale și centrele de mari arși. Nici măcar unul nu a fost ridicat până acum. Șase paturi are România pentru toți pacienții cu arsuri de peste 20% din corp.
Pentru centrele de mari arși, promise încă înainte de tragedia din anul 2015 din clubul Colectiv, abia au fost făcute proiectele și sunt promisiuni că va începe și construcția. Doar la Timișoara a fost deschis și șantierul și Ministerul Sănătății spune că până în anul 2025 centrul va fi construit.
Odată cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au fost promise alte 27 de spitale sau secții noi, care ar fi trebuit finalizate până în anul 2026 din bani europeni nerambursabili. În loc de progres, singura știre notabilă în legătură cu aceste unități a fost tăierea a șase proiecte, din cauza riscului de „nerealizare”. Detalii AICI.