Un al șaselea român a murit în urma seismuluiu puternic produs miercuri în centrul Italiei, anunță, vineri dimineață, Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), precizând că autoritățile continuă demersurile pentru identificarea altor 17 români dați dispăruți în urma seismului. Alți cinci români sunt răniți și spitalizați, MAE precizând că starea acestora este "momentan stabilă".
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, vineri dimineață, că a fost confirma decesul unui al șaselea cetățean român. Referitor la cei cinci români răniți și internați în spitale din proximitate, medicii curanți au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viața nefiindu-le pusă în pericol, scrie News.ro.
Potrivit MAE, continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetățeni români dați dispăruți, iar verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
Italia a declarat stare de urgență în regiunile cele mai grav afectate de seismul de miercuri, în timp ce speranțele de a mai găsi supraviețuitori scad de la o oră la alta. Premierul italian Matteo Renzi, care a convocat joi seară o ședință de urgență a Guvernului, a decis să aloce, în prima etapă, 50 de milioane de euro pentru reconstrucție.
Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locală 3.36 (4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei.
Cel puțin 250 de oameni ar fi murit în cutremur, iar alte cel puțin 365 de persoane au fost rănite și evacuate la spitale, potrivit unei estimări furnizate de Protecția Civilă italiană. Cele mai multe dintre persoanele ucise sau rănite sunt turiști aflați în trecere, ceea ce complică identificarea corpurilor.
Aproximativ 5.000 de persoane - inclusiv polițiști, pompieri, militari sau voluntari - continuau să caute, cu ajutorul unor utilaje sau cu mâinile goale, supraviețuitori între dărâmături.
La căderea nopții, echipele de salvare au anunțat că au scos 215 de oameni de sub dărâmături, dar, pe măsură ce au trecut orele, au fost recuperate numai cadavre, inclusiv de copii care își petreceau vacanța de vară în regiune.
Majoritatea clădirilor din zona afectată au fost construite cu sute de ani în urmă, ceea ce explică distrugerea pe scară largă. Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a spus că toate cele 293 de situri culturale din regiune, majoritatea biserici, s-au prăbușit sau au fost avariate grav.
Seismul a fost urmat de sute de replici, dintre care cea mai recentă joi după-amiază. Aceasta a avut magnitudinea 4,3 și a aprovocat panică la Amatrice. Echipele de salvare au fost nevoite săă se pună la adăpost, în condițiile în care vibrațiile au dus la căderea de noi pietre din clădiri istorice și a desprins fațada bisericii, care atârnă periculos deasupra străzii.