Fostul deputat Ludovic Orban a fost achitat marți, de instanța supremă, în dosarul în care procurorii DNA l-au acuzat că, în calitate de candidat PNL la Primăria București, și-a folosit funcția politică atunci când ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu ca să își susțină campania electorală din vara anului trecut. Decizia nu este definitivă.
Din completul de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, doi au decis achitarea lui Orban pentru fapta de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, iar al treilea a avut o opinie separată, dispunând condamnarea la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei și un termen de supraveghere de doi ani, scrie News.ro.
Decizia poate fi contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Completul de cinci judecători al instanței supreme, care va da o hotărâre definitivă în acest dosar.
Procurorii DNA au cerut, la ultimul termen, în 16 ianuarie, condamnarea lui Ludovic Orban la o pedeapsă cu executare.
Ludovic Orban a susținut că nu este vinovat și că vrea să i se facă dreptate, iar cu mâna pe Biblie a spus că nu a vrut să beneficieze de o finanțare ilegală.
Fostul deputat Ludovic Orban a fost trimis în judecată în 17 mai 2016, de procurorii DNA, care l-au acuzat că și-a folosit influența pentru a obține foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului, la data de 1 martie, Orban, atunci prim-vicepreședinte al PNL, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcția de primar al Capitalei.
În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum și cu depășirea plafonului stabilit prin Legea finanțării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.
Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, deținătorul firmei UTI, a declarat, la începutul lunii noiembrie 2016, în fața instanței supreme, că cei 50.000 de euro pe care i-a cerut Ludovic Orban în martie ar fi urmat să ajungă în mică parte la televiziuni, cei mai mulți fiind solicitați, în nume privat, de Sorin Oancea de la B1 TV și Cozmin Gușă de la Realitatea TV.
CITEȘTE ȘI În Rusia se comercializează iPhone-uri gravate cu chipurile lui Putin și TrumpUlterior, Sorin Oancea a arată că nu i se pare în regulă “să te joci cu astfel de afirmații” și că dosarele pe care le are Urdăreanu l-au determinat să facă niște declarații pentru care va răspunde.
În 11 aprilie 2016, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunțat că își retrage candidatura la Primăria Capitalei și demisionează din funcțiile de prim-vicepreședinte PNL și vicepreședinte al Camerei Deputaților, el rămânând deputat până la încheierea mandatului, în decembrie.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, l-a denunțat pe Ludovic Orban la DNA, apoi l-a înregistrat din proprie inițiativă și a dus înregistrările la procurori pentru susținerea afirmațiilor sale.
Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu este judecat, din decembrie 2015, în dosarul în care este acuzat și primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, pentru fapte de corupție privind un contract de management al traficului în Iași, în valoare de aproape 70 de milioane de lei, atribuit asocierii UTI - SC Information Business Consulting SRL în schimbul a 10 la sută din valoarea contractului.
După ce a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA, Tiberiu Urdăreanu a colaborat cu anchetatorii, în speranța că va primi o pedeapsă mai mică.
Așa ar fi ajuns Urdăreanu să îl denunțe pe Ludovic Orban, iar pentru a avea dovada acuzațiilor la adresa deputatului liberal, atunci candidat al PNL la Primăria Capitalei, l-a înregistrat când acesta spunea că ar avea nevoie de 50.000 de euro pentru campania sa electorală, au mai spus sursele citate.