Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat favorabil propunerea ca, începând cu 2021, să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană.
TRAN propune ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru țările din Uniunea Europeană care decid să-și păstreze permanent ora de vară, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută și drept ''ora de iarnă'', vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.
Țările membre, inclusiv România, trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor.
Țările europene au introdus dispozițiile privind orarul de vară în secolul trecut pentru a economisi energie, în special în vremuri de război și în timpul crizei petroliere din anii 1970.
Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naționale divergente în materie de schimbări ale orei. Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbării orei a devenit mult mai puțin relevant, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetățenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătății.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai și 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă și în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919. Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o țară la alta.