Oamenii de afaceri trebuie să-și adapteze stilul vestimentar în funcție de mediul în care lucrează și, pentru a obține rezultatele dorite, dincolo de activitate, trebuie să arate că au încredere în ei înșiși, spune Cezar Ionașcu, consultant de imagine, la Profit TV.
„Bărbatul se îmbracă în gri și albastru ca să denote cea mai mare doză de încredere pe care o are, să fie cumpărat la prețul maxim. Escrocii sunt bărbații cel mai bine îmbrăcați în viață dintr-o singură rațiune - niciunul dintre ei nu știe la ce să se așteapte în următoarea secundă și cum altfel să treci de o mare nebuloasă sau de un mare vortex? Elegant îmbrăcat, pentru că toată lumea îți dă crezare”, explică Ionașcu.
În plus, consultantul susține că politicienii sunt îmbrăcați în costume negre pentru a rămâne anonimi, iar în timpul campaniilor electorale poartă costume cu câteva numere mai mari "pentru a se asemăna cu poporul" în așa fel încât să câștige votul acestora.
CITEȘTE ȘI Confirmare: Retailerul low-cost japonez cu cea mai rapidă expansiune, ajuns în 5 ani la afaceri de aproape 2 miliarde dolari datorită prețurilor reduse, apare și în centrul Bucureștiului, cu primul magazin stradal„Politicienii au cerut costum negru, ei au zis << în Parlament noi vrem să fim anonimi, nu vrem să fim văzuți, odată ajunși aici, noi trebuie să dăm ascultare, noi nu avem voie la păreri, opinii>>”, susține Ionașcu.
Conform spuselor consultantului de imagine, cele mai importante ținute bărbătești sunt white tie, codul vestimentar specific balului vienez, cu papion alb, și black tie sau ținuta smoking, al doilea cel mai formal cod bărbătesc, cu papion negru, reprezentând două ținute rigide unde fiecare element este important.
„Business-ul la bărbați se face în două sau trei piese, același material, aceeași culoare, gri și albastru în timpul zilei. Nu se poartă costum negru în timpul zi decât la înmormântări sau dacă lucrăm la pompele funebre. Nu se poartă costum negru, pantofi negri în timpul zilei, ci doar după ce a apus soarele”, adaugă Ionașcu.
De altfel, granița dintre o ținută business și una casual este evidențiată de eliminarea cravatei din jurul gâtului, iar în momentul în care bărbații adaugă unei ținute casual un element vestimentar precum o pereche de pantaloni colorați sau un element din bumbac, o transformă în ținută smart casual, mai spune consultantul.
CITEȘTE ȘI VIDEO Radu Constantinescu, cofondator Qualitance, la Antreprenor de România, Profit TV. De la Startup la Scaleup: cum crești un business în tehnologie„În momentul în care eu am un costum din două piese și o cămașă, cu o batistă la piept, fără cravată, sunt în business-casual. Mi-am scos haina, mi-am suflecat mânecile sunt casual”, explică Ionașcu.
În plus, stilul vestimentar se adaptează în funcție de mediul în care bărbații își desfășoară activitatea ceea ce înseamnă că oamenii nu vor purta costum pe un teren de golf, iar o ținută formată din pantaloni scurți și maiou este interzisă la serviciu, exemplifică Ionașcu.
„Nu purtăm pantaloni scurți în oraș, mâneca scurtă nu există la bărbați, exceptând plaja și apa. Când mă urc pe un iaht, pe o barcă să navighez, da, am pantaloni scurți, dar navighez cu ei, nu ies în oraș cu ei, pentru că bărbatul are de vândut doza cea mai mare de încredere”, mai adaugă consultantul.
Un om de afaceri care vrea să-și creeze o garderobă adecvată pentru domeniul său trebuie să aibă un set de cel puțin 20 de cămăși funcționale, dintre care 70% albe, 25% bleu, iar restul roz pentru puțină culoare, să renunțe la costumele cu piepții lipiți și să asorteze șosetele cu pantalonii, nu cu pantofii, concluzionează Ionașcu.