Vila Verdi, situată în satul Sant’Agata din Villanova sull’Arda, a fost închisă publicului în octombrie 2022, după ce moștenitorii compozitorului nu au reușit să se pună de acord cu privire la întreținerea ei și și-au exprimat intenția de a o scoate la licitație, relatează The Times.
Proprietatea, unde Verdi a compus Aida și La Traviata, conține documentele sale personale și obiecte de patrimoniu, inclusiv pianul său, jobenul și mănușile albe pe care le-a folosit pentru a dirija o slujbă de Requiem pentru romancierul Alessandro Manzoni. Trei moștenitori se așteptau să obțină până la 40 de milioane de euro din vânzare, dar este posibil să obțină mult mai puțin atunci când intervine statul, arată G4Media.
„Acesta este un loc care exprimă identitatea națiunii noastre, deoarece Verdi a fost un compozitor extraordinar, cunoscut în întreaga lume, dar a fost și un protagonist al Risorgimento-ului nostru (unificarea Italiei)”, a declarat ministrul culturii, Gennaro Sangiuliano, la anunțarea exproprierii pentru cauză de utilitate publică. „Această proprietate … trebuie să fie în centrul unui itinerar muzeal, disponibil pentru întreaga lume”.
Va dura 180 de zile pentru ca procesul juridic să fie finalizat, după care proprietatea va fi administrată de o fundație formată din ministrul culturii, guvernul regional din Emilia-Romagna și consiliile municipale din Villanova sull’Arda și Busseto, la aproximativ 30 km est de Piacenza.
Verdi s-a mutat în vilă în 1851 și a rămas acolo până la moartea sa. Muzeul conține mobilier din camera de hotel din Milano în care a murit la 27 ianuarie 1901. Într-o scrisoare din 1867, soția sa, soprana Giuseppina Strepponi, scria că soțul ei dezvoltase o obsesie pentru culturile și viile sale, care îl lăsa prea obosit pentru a compune.
Dirijorul Riccardo Muti a declarat că este corect ca Ministerul Culturii să se intereseze direct de soarta Vilei Sant’Agata. Vorbind după ce a dirijat un concert în Busseto pentru strângerea de fonduri pentru proiect, el a spus: „Dacă scopul este de a transforma casa lui Verdi în ceva asemănător cu cea a lui Mozart din Salzburg, nu pot decât să mă bucur. Să sperăm că va deveni un centru important pentru întreaga lume.”
CITEȘTE ȘI VIDEO IFB Finwest își promovează serviciile cu Irinel Colmbeanu: "Dacă investeam 100 de lei în acțiuni la bursă la fiecare întâlnire cu o fată frumoasă și la fiecare șampanie scumpă băută prin cluburi, nu ajungeam să..."Proprietarii proprietății s-au declarat „surprinși și șocați de această veste neașteptată”.