VIDEO Capodopera lui Leonardo da Vinci, "Salvator Mundi", a stabilit un nou record de licitație - 450 de milioane de dolari

VIDEO Capodopera lui Leonardo da Vinci, "Salvator Mundi", a stabilit un nou record de licitație - 450 de milioane de dolari
scris 16 nov 2017

Capodopera Renașterii, "Salvator Mundi", semnată Leonardo da Vinci, a făcut istorie la Christie's miercuri seară, fiind adjudecată contra sumei de 450.315.000 de dolari, devenind cea mai scumpă lucrare de artă vândută la licitație, potrivit site-ului societății.

Interesul internațional pentru această lucrare a adunat aproape 1.000 de colecționari de artă, specialiști, jurnaliști și privitori în încăperea principală de la Rockefeller Center și alte sute prin live streaming, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De la anunțul licitației pentru această capodoperă pe 10 octombrie, aproape 30.000 de persoane s-au înghesuit să vadă tabloul expus la Hong Kong, Londra, San Francisco și New York - prima dată când tabloul a fost arătat publicului în Asia și America.

Industria japoneză de anime a atins cifra record de 17,7 miliarde de dolari. Majoritatea studiourilor sunt rezervate complet pentru mai mulți ani CITEȘTE ȘI Industria japoneză de anime a atins cifra record de 17,7 miliarde de dolari. Majoritatea studiourilor sunt rezervate complet pentru mai mulți ani

Recordul precedent pentru o capodoperă a fost deținut de "Massacre of the Innocents", de Peter Paul Rubens, care s-a vândut cu 76,7 milioane de dolari (49,9 milioane de lire sterline) în 2002.

Recordul de licitație pentru un tablou al lui Leonardo da Vinci fusese stabilit în 2001 de "Horse and Rider", o lucrare pe hârtie, vândută pentru 11,4 milioane de dolari.

Precedentul record pentru cea mai scumpă lucrare de artă la licitație a fost stabilit la Christie's de "Les Femmes d'Alger (Version O), de Picasso, achiziționat cu 179.364.992 de dolari.

Ultimul tablou al pictorului italian Leonardo da Vinci, care se află în posesia unui colecționar privat, a fost estimat inițial de Christie's la 100 de milioane de dolari.

"Salvator Mundi" (salvatorul lumii), tablou de o finețe rară care-l reprezintă pe Hristos în veștminte albastre, a fost considerat multă vreme o copie, înainte ca experții să-i ateste autenticitatea.

Mai puțin de 20 de tablouri ale lui Leonardo da Vinci, a cărei operă era deja apreciată încă din timpul vieții, se mai păstrează și astăzi, potrivit Christie's. În afară de "Salvator Mundi", toate se află în proprietatea muzeelor sau instituțiilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
salvator mundi
leonardo da vinci