Prințul Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, un prinț saudit mai puțin cunoscut, este cel care a plătit suma record de 450 de milioane de dolari pentru tabloul "Salvator Mundi", de Leonardo da Vinci, potrivit The New York Times.
Provine dintr-o ramură îndepărtată a unei familii regale, neavând nicio istorie în colecționarea de obiecte de artă și nici nu se cunoaște că ar avea o avere considerabilă, scrie News.ro.
Însă prințul Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud este misteriosul cumpărător al tabloului lui Leonardo da Vinci, “Salvator Mundi,” care a fost achiziționat la licitație cu prețul record de 450,3 milioane de dolari, luna trecută.
CITEȘTE ȘI Smartphone-ul Moto X4 este disponibil în RomâniaDescoperirea că Prințul Bader este cumpărătorul, potrivit documentelor consultate de The New York Times, duc la unul dintre cele mai captivante mistere din lumea artei, cu intrigi de palat în Arabia Saudită, care zguduie regiunea.
Prințul este prieten cu liderul saudit, regele Salman, și spune că a făcut avere din imobiliare.
Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani este cel care a cumpărat precedentul record stabilit de vânzarea tabloului "Women of Algeries", de Pablo Picasso, cu prețul de 179,4 milioane de dolari.
Alți cumpărători de obiecte de artă cu averi considerabile sunt Kenneth Griffin, Dmitri Ribolovlev, Quatar.
“Salvator Mundi” reprezintă o achiziție majoră în lumea artei, chiar și una controversată. Unii experți se întreabă dacă pictura este cu adevărat a lui Da Vinci. Unii nu au fost impresionați, scrie NYT. Fostul proprietar al tabloului, Dmitri E. Ribolovlev, este un miliardar rus care a cumpărat o casă în Florida cu 95 de milioane de dolari de la Donald Trump în urmă cu aproape 10 ani.
Ribolovlev a plătit 127,5 milioane de dolari pentru lucrare în 2013 - mai puțin de o treime din prețul plătit de prinț luna trecută - și se află încă în litigiu cu cel care i-a vândut tabloul la preț supraevaluat, printre alte tranzacții.
"Salvator Mundi" (salvatorul lumii), tablou de o finețe rară care-l reprezintă pe Hristos în veștminte albastre, a fost considerat multă vreme o copie, înainte ca experții să-i ateste autenticitatea.
Mai puțin de 20 de tablouri ale lui Leonardo da Vinci, a cărei operă era deja apreciată încă din timpul vieții, se mai păstrează și astăzi, potrivit Christie's. În afară de "Salvator Mundi", toate se află în proprietatea muzeelor sau instituțiilor.