Turismul de nuntă, un trend care a luat amploare în pandemie. La ce cost ajunge

Turismul de nuntă, un trend care a luat amploare în pandemie. La ce cost ajunge
scris 29 sep 2021

Dacă anul trecut foarte multe nunți au fost amânate ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, 2021 a adus un aflux de solicitări pentru organizarea evenimentelor de familie. Ținând cont de numărul limitat de spații de evenimente, de cerințele pandemice și de preferința pentru finalul de săptămână pentru organizarea acestor evenimente, foarte multe cupluri s-au orientat spre zone atipice sau chiar turistice.

La rândul lor, hotelierii și proprietarii de pensiuni au încercat să se alinieze noului curent.

Urmărește-ne și pe Google News
Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Turismul de nuntă, o practică în plină ascendență

67% dintre hotelierii care au răspuns unui chestionar afirmă că au găzduit în unitatea lor de cazare un eveniment mare de familie în ultimele luni. Printre cele mai populare evenimente organizate în destinații turistice s-au numărat nunțile (în cea mai mare proporție: 33.8%), botezurile, aniversările și alte mici petreceri private, conform unui studiu realizat de Travelminit.ro.

Dintre cei care nu au putut organiza un astfel de eveniment, 50% susțin că principalul motiv a fost spațiul insuficient de mare pentru petreceri ori lipsa unui salon destinat acestora. Conform aceluiași raport, peste 50% dintre grupurile de nuntă au avut inclusă cazarea pentru două nopți, de cele mai multe ori fiind rezervată perioada de weekend, vineri - duminică. 

Tarifele și condițiile de cazare pentru sezonul nunților în România

Bugetul mediu pentru o noapte de cazare a fost de 150-200 de lei, potrivit celor 32.8% dintre hotelierii respondenți la chestionar. Au fost, de asemenea, unități de cazare care au cerut mai puțin, între 100 și 150 de lei (31.3%), dar și mai mult, între 200 și 250 de lei (23.4%). Numai 12.5% dintre unitățile de cazare chestionate a dus tarifele pentru o noapte de cazare la peste 250 de lei, acestea fiind, în general, hoteluri și pensiuni din categoria premium.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Cât despre succesul acestui sezon, studiul a relevat faptul că majoritatea hotelierilor (51.2%) consideră că au avut rezultate medii, în timp ce 38.8% sunt de părere că a fost un sezon foarte reușit, cu evenimente care i-au ajutat să recupereze din pierderile inevitabile ale anului 2020, în context pandemic.

Provocările turismului de nuntă 

Pentru unii dintre hotelieri nu au lipsit nici situațiile imprevizibile ale unor evenimente desfășurate în plină pandemie. Aceștia amintesc, printre altele, controale din partea autorităților, care au verificat constant dacă se respectă legislația și măsurile de siguranță, camere rezervate și anulate în ultima clipă, oaspeți care nu au mai sosit. De asemenea, au existat și cerințe speciale din partea mirilor sau a organizatorilor evenimentelor, de la petreceri și ceremonii religioase oficiate în aer liber și până la decor tematic (decor medieval, decor în natură, covor roșu, petale de trandafiri sau aranjamente florale în anumite culori pe mese).

Nu în ultimul rând, pe lângă nunți, botezuri și alte evenimente de familie, hotelierii au găzduit și grupuri participante la evenimente atipice, între care menționează festivitatea de final de an pentru colectivul unei grădinițe de copii, întâlnirea participanților la un concurs de off-road, dar și un maraton de tango. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nunta
turism