Muzeul de Artă Modernă din Istanbul care era găzduit într-o clădire-hangar din anii 1950, situată pe malul Bosforului cu o vedere minunată către palatul otoman Topkapi, va fi distrusă, relatează AFP.
Însă acesta nu va fi sfârșitul instituției de artă: Muzeul și-a închis porțile pe 18 martie și se va redeschide în mai în spațiile Uniunii franceze de la Istanbul până când un nou sediu va fi finalizat în trei ani, arată news.ro.
De la deschiderea sa pe 11 decembrie 2004, acest muzeu a devenit un simbol al Istanbulului secolului 21, fosta capitală a imperiului otoman mândru de trecutul său și deschis către lume.
Evocând în 2005 succesul fulminant al acestui nou spațiu de artă contemporană, revista Newsweek nu a ezitat să califice Istanbulul "unul dintre cele mai șic orașe" ale lumii. Regina Elisabeta a II-a a vizitat Instanbul Modern în timpul unei vizite de stat, în mai 2008.
Noul muzeu va fi realizat de celebrul arhitect Renzo Piano, care a mai participat la crearea, la Paris, a Centrului Pompidou și la noul Oraș al Justiției sau la The Shard, clădire zgârie-nori, din Londra. Imaginile nu au fost dezvăluite încă.
"Simțim un fel de melancolie și nostalgie" părăsind clădirea istorică, a declarat pentru AFP directorul Muzeului de Artă Modernă, Levent Calikoglu. "Însă un nou viitor este în fața noastră (...) Noua noastră clădire va deschide o altă perspectivă lumii artistice și pentru Istanbul", a adăugat el.
Inaugurarea Muzeului a fost susținută în epocă de președintele Recep Tayyip Erdogan, pe atunci prim-ministru. Pentru unii, chiar existența muzeului era dovada că artele pot prospera în Turcia lui Erdogan, în care partidul islamist-conservator deține puterea din 2002.
După această perioadă, artele au cunoscut perioade dificile în Turcia, însă Muzeul de Artă Modernă a numărat 7 milioane de vizitatori de la inaugurare.
Turci de toate vârstele și de toate orientările frecventează instituția alături de turiștii străini.
Unii se opresc în fața unei imense pânze a artistului german Anselm Kiefer, alții se minunează în fața capodoperei artistei din Turcia Fahrelnissa Zeid sau răman uimiți în fața fotografiilor alb-negru ale inimitabilului Ara Güler, reprezentând vechiul Istanbul.
Noul muzeu este finanțat în principal de grupul Eczacibasi, care susține numeroase proiecte care au legătură cu arta, și de Dogus Group-Bilgili Holding. Statul nu se implică financiar.
În noua versiune, muzeul va dispune de un spațiu mai mare dedicat reamenajării și revitalizării portului istoric al Istanbulului, Galataport.
Acest proiect are o valoare de peste un miliard de dolari și vizează crearea de spații de birouri și de locuințe, precum și un terminal maritim renovat.
Integrarea Muzeului de Artă Modernă în Galataport suscită entuziasm mixt. Unii critici, între care arhitecți, denunță o încălcare a regulilor de planificare - respins de creatori -, alții se tem că muzeul, amenajat într-un spațiu mai mare, își va pierde identitatea.
Într-un interviu acordat cotidianului Hürriyet, Oya Eczacibasi, președinte al Consiliului de administrație al Muzeului de Artă Modernă, a asigurat: Galataport "va aduce mult orașului Istanbul" odată terminat, și conducerea instituției își va păstra viziunea asupra programului, a afirmat el.
Viitoarea instituție va fi de tip occidental și va găzdui expoziții temporare, un cinematograf și un restaurant.