Topul celor mai scumpe tablouri vândute anul acesta la Artmark

Topul celor mai scumpe tablouri vândute anul acesta la Artmark
scris 26 dec 2019

Pictorii Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Adrian Ghenie și Rudolf Schweitzer-Cumpăna au dominat licitațiile de artă de anul acesta ale casei bucureștene Artmark.

Topul celor mai scumpe tablouri vândute anul acesta la Artmark este alcătuit din opere semnate Nicolae Tonitza (patru lucrări), Nicolae Grigorescu (patru lucrări) și Adrian Ghenie (trei lucrări), scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

„În 2019, segmentul artei pe piața românească a atins un nou record. Observăm, de la an la an, o creștere considerabilă, dar organică, a interesului investitorilor pentru piața de artă românească. Rezultatele consistente obținute pentru segmentul de artă clasică, al marilor maeștri ai artei românești, indică o apreciere, ce era previzibilă, pentru arta de patrimoniu, muzealizabilă, a cărei prezență în colecții și în piața liberă se împuținează de la an la an”, au transmis reprezentanții casei de licitații pentru News.ro. „Topul adjudecărilor este condus în 2019 de clasicul Nicolae Tonitza, în ciuda estimărilor sale conservative, urmat de pictorul Nicolae Grigorescu, apoi de tânărul contemporan Adrian Ghenie, care a obținut rezultate record, cel puțin pentru piața de artă din România, la licitațiile organizate de A10 by Artmark”.

Regizorul Martin Scorsese a dezvăluit că \'\'disperarea\'\' l-a determinat să colaboreze cu Netflix CITEȘTE ȘI Regizorul Martin Scorsese a dezvăluit că ''disperarea'' l-a determinat să colaboreze cu Netflix

„Lecția” este tabloul adjudecat contra celei mai mari sume anul acesta, la Artmark. Lucrarea lui Tonitza a fost vândută în Licitația de Toamnă - Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești pentru 190.000 de euro.

O altă operă a lui, „Maternitate”, a fost vândută pentru 175.000 de euro în Licitația de Iarnă, „Nud cu spatele”, plasat pe poziția a noua în top, a fost adjudecat contra sumei de 72.500 de euro, la Licitația de Primăvară, iar „Liniștea Eternă” ocupă locul al zecelea, după ce a fost vândut pentru 70.000 de euro în Licitația de Toamnă.

Locul al treilea în top este ocupat de „Untitled (Autoportret)”, de Adrian Ghenie, adjudecat contra 150.000 de euro, la Licitația de Iarnă.

Clasamentul este completat de „Car cu boi”, de Nicolae Grigorescu, vândut pentru 140.000 de euro (Licitația de Iarnă), „Cusătoreasă (Sora artistului)”, de Nicolae Grigorescu - 110.000 de euro (Licitația de Iarnă), „Untitled”, de Adrian Ghenie - 105.000 de euro (Licitația de Toamnă - Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești), „Landscape”, de Adrian Ghenie - 85.000 de euro (Licitația de Artă Postbelică și Contemporană), „Primăvara în livadă”, de Nicolae Grigorescu - 80.000 de euro (Licitația de Toamnă - Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești), „Casa Pădurarului”, de Nicolae Grigorescu, și „Liniștea Eternă”, de Nicolae Tonitza, adjudecate fiecare contra 70.000 de euro, în cadrul Licitației de Iarnă, respectiv Licitația deToamnă.

Top 10 lucrări de artă vândute în 2019 la Artmark:
1. „Lecția”, de Nicolae Tonitza - 190.000 de euro
2. „Maternitate”, de Nicolae Tonitza - 175.000 de euro
3. „Untitled (Autoportret)”, de Adrian Ghenie - 150.000 de euro
4. „Car cu boi”, de Nicolae Grigorescu - 140.000 de euro
5. „Cusătoreasă (Sora artistului)”, de Nicolae Grigorescu - 110.000 de euro
6. „Untitled”, de Adrian Ghenie - 105.000 de euro
7. „Landscape”, de Adrian Ghenie - 85.000 de euro
8. „Primăvara în livadă”, de Nicolae Grigorescu - 80.000 de euro
9. „Nud cu spatele”, de Nicolae Tonitza - 72.500 de euro
10. „Casa Pădurarului”, de Nicolae Grigorescu, și „Liniștea Eternă”, de Nicolae Tonitza - 70.000 de euro fiecare

Artistul plastic cu cele mai multe lucrări scoase la vânzare anul acesta prin Artmark a fost Rudolf Schweitzer-Cumpăna, cu 57, urmat de Corneliu Baba, cu 45, și de Gheorghe Petrașcu, cu 38 de opere. Constantin Piliuță și Nicolae Tonitza s-au aflat la egalitate, cu câte 31 de lucrări scoase la vânzare.

Cât privește numărul lucărilor vândute, topul este alcătuit din: Rudolf Schweitzer-Cumpăna (57), Corneliu Baba (45), Gheorghe Petrașcu (38).

„Ne bucurăm să observăm o creștere treptată și sănătoasă a pieței de artă românească, atât raportat la componenta ei investițională, cât și, mai ales, la deschiderea către artă a gustului noilor generații. Avem un nou record la acest sfârșit de an 2019, de 1,762 milioane de euro, astfel, înregistrându-se cea mai bună licitație de artă românească de până azi, dar și cea mai bună organizată de Artmark vreodată”, au adăugat reprezentanții casei.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicolae tonitza
nicolae grigorescu
adrian ghenie
cele mai scumpe tablouri