Guvernul a pregătit procedurile de restituire a donațiilor publice făcute pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși, urmând ca orice cerere de restituire să fie acceptată până la 30 septembrie. Sumele trebuia returnate până la finele anului trecut, dar atunci Guvernul a amânat restituirea până la sfârșitul anului 2018.
Campania de subscripție publică, inițiată în 2016 de Guvernul Cioloș, a înregistrat peste 100.000 de donatori, care au contribuit în total cu 1.273.668 euro. Cu toate eforturile, Guvernul nu a reușit colectarea sumei necesare pentru completarea a 11 milioane necesare cumpărării sculpturii.
Sumele donate vor fi restituie donatorilor integral, din contul de disponibilități deschis la Trezoreria Statului șsau din conturile deschise la instituțiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sumele colectate în lei sau valută vor fi restituite pe bază de ordin de plată, dar, în mod excepțional, donațiile în lei sau în valută colectate în numerar vor putea fi restituite tot în numerar persoanelor fizice sau juridice care își vor exprima această opțiune în mod expres.
Guvernul a prevăzut o procedură și pentru donatorii care nu pot fi identificați, precum în cazul donațiilor efectuate în numerar la ghișeele băncilor sau prin intermediul automatelor bancare care acceptă numerar pentru efectuarea unei plăți sau în cazul donațiilor efectuate prin cartele prepaid care au expirat. Aceștia vor avea posibilitatea să depună la Ministerul Culturii și Identității Naționale, la adresele comunicate public pe pagina proprie de internet, inclusiv prin poșta electronică, precum și pe alte căi mediatice, o cerere de restituire a sumelor, conform modelului de mai jos, până la data de 30 septembrie 2018.
Solicitările de restituire depuse deja anul trecut de persoanele fizice sau juridice la Ministerul Culturii rămân valabile.
Ministerul Culturii și Identității Naționale va comunica public, lunar, pe pagina proprie de internet, precum și pe alte căi mediatice, informații privind desfășurarea efectivă a restituirii sumelor.
CITEȘTE ȘI În timp ce în România sunt dispute pentru 11 milioane euro pe "Cumințenia Pământului", Polonia plătește 2 miliarde euro pe tablouriFirmele sau persoanele care au donat sume de bani și nu doresc restituirea acestora își pot exprima această opțiune, în mod expres, în scris, către Ministerul Culturii și Identității Naționale, până la data de 15 mai 2018. Persoanele fizice sau juridice, care au donat sume de bani și care nu doresc restituirea acestora, dar au transmis deja în scris ministerului că nu doresc banii înapoi, vor trebui să reconfirme acest lucru, în scris, tot până la 15 mai 2018.
Donațiile încasate prin intermediul persoanelor juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care Ministerul Culturii și Identității Naționale a încheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama sa, pot fi restituite în mod direct donatorilor fie de către aceste persoane juridice, pe baza acordului încheiat cu Ministerul Culturii, fie în mod direct de către minister. Ministerul ale va achita acestora costurile aferente restituirii sumelor.
Sumele donate de persoanele fizice sau juridice și-au exprimat opțiunea de renunțare la restituire sau pentru care donatorii nu au putut fi identificați ori pentru care donatorii nu au putut face dovada donației, până la 31 decembrie 2018, vor fi transferate ca venituri la bugetul de stat.