Parlamentarii români o iau înaintea celor europeni și vor anularea orei de vară în România

Parlamentarii români o iau înaintea celor europeni și vor anularea orei de vară în România
scris 28 feb 2018

Parlamentul European (PE) a cerut Comisiei Europene (CE), la începutul acestei luni, o evaluare ”în profunzime” a avantajelor și dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial și să prezinte ”dacă este necesară” o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene (UE). Acum, la scurt timp după decizia europarlamentarilor, mai mulți parlamentari români, de la toate partidele, au inițiat un proiect de lege care prevede anularea orei de vară în România.

Inițial, Comisia Transporturilor din cadrul PE cerea în mod direct să se renunțe la ora de vară. În cele din urmă, eurodeputații au considerat că ”numeroase studii științifice (despre acest subiect) nu au avut rezultate concludente, dar au arătat, în schimb, existența unor efecte negative asupra sănătății fințelor umane”.

Urmărește-ne și pe Google News

Autorii legii inițiate în Parlamentul României amintesc faptul că ora de vară a fost introdusă prima dată în 1916, după Primul Război Mondial.  Germania și Austro-Ungaria au introdus primele ora de vară pentru a economisi din rezervele de cărbune.

În România a fost introdusă pentru prima dată în 1917, dar din 1943 s-a renunțat la această practică, pentru a se reveni abia în 1979.

În prezent, ora de vară este aplicată în fiecare an prin darea ceasurilor cu o oră înainte în ultima duminică din martie și revenirea la ora normală în ultima duminică din octombrie. 

Ora de vară a fost aplicată în anii '70 de statele europene cu scopul de a face economie de energie după primul șoc petrolier, iar acest regim orar a făcut obiectul unei armonizări la nivelul UE începând din 1980.

Decizie finală în Parlament: Românii vor fi liberi de Vinerea Mare începând din acest an CITEȘTE ȘI Decizie finală în Parlament: Românii vor fi liberi de Vinerea Mare începând din acest an

Parlamentarii români propun anularea orei de vară invocând chiar solicitarea Parlamentului European, pe care aceștia o consideră o solicitare privind ”revizuirea regimului actual al orei de vară”.

”Studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu doar că nu generează economii din punct de vedere energetic, dar creează un puternic disconfort asupra marii majorități a populației, generând de asemenea perturbări ale transportului ferovir și aerian”, arată autorii proiectului, care propun anularea ordonanței prin care s-a instituit oficial ora de vară.

Prin urmare, conform proiectului, ora oficială a României va fi aceeași (+2UTC) pe tot parcursul anului.  

Regulile privind telemunca au primit avizul final și vor fi aplicate. Noi condiții privind contractul de muncă, locul de activitate, perioada de probă sau orele suplimentare CITEȘTE ȘI Regulile privind telemunca au primit avizul final și vor fi aplicate. Noi condiții privind contractul de muncă, locul de activitate, perioada de probă sau orele suplimentare

O evaluare realizată de serviciile PE arată, însă, că niciun studiu nu a fost determinant, până în prezent, în privința avantajelor și dezavantajelor schimbării orei, apreciată și criticată în egală măsură, în funcție de oameni și de latitudinea la care locuiesc, relatează Reuters.

Reducerea cheltuielilor energetice pare, în orice caz, marginală, atunci când unele studii nu conchid că are efectul invers.

Consecințele asupra sănătății umane sunt la fel de discutate, beneficiile unei expuneri prelungite la soare fiind susceptibile să contrabalanseze consecința negativă a schimbării orei asupra somnului și oboselii.

Violeta Bulc, comisarul însărcinat cu Transporturile, a subliniat că problema orei de vară nu este un subiect, în prezent, pentru statele membre, codecidenți, împreună cu Parlamentul, în cazul unei modificări a Directivei.

”Dacă decidem să punem capăt sistemului, va trebui să o facem în toată Uniunea Europeană, în mod unificat și sincronizat”, a arătat aceasta, după care s-a întrebat: ”Beneficiile compensează, ele, pertubările?”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ora
vara
parlament
european
comisia
romania
proiect
lege