Escroci neprecizați au oferit 400 de milioane de doze împotriva COVID-19 care valorau în jur de 3 miliarde de euro unor țări membre ale Uniunii Europene, au declarat doi oficiali europeni, ilustrând modul în care infractorii încearcă să facă profit de pe urma campaniei de vaccinare care bate pasul pe loc din cauza crizei de vaccinuri, relatează Reuters.
Liderii UE vor discuta joi prin videoconferință despre cum îi pot proteja pe cei 450 de milioane de cetățeni ai lor de tulpini noi, mai contagioase, ale coronavirusului, despre asigurarea unor livrări stabile de vaccinuri, intensificarea producției și modificarea vaccinurilor pentru a contracara noi variante, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Doi oficiali din cadrul Comisiei Europene au estimat că în jur de 400 de milioane de doze de vaccinuri "fantomă" au fost oferite de escroci la un preț de până la 3 miliarde de euro.
"Este cu adevărat o cantitate mare. Nimeni nu are nicio idee ce se află de fapt în aceste flacoane... În cea mai bună situație acest lucru pur și simplu nu funcționează, iar în scenariul cel mai prost este o problemă foarte serioasă", a declarat unul dintre oficialii UE.
Oficialul, care a observat că cele mai multe doze oferite guvernelor UE ar fi fost așa-zise vaccinuri AstraZeneca, a comparat situația cu cea de la începutul pandemiei de coronavirus din prima parte a lui 2020 când infractorii profitau de penuria de măști și alte echipamente de protecție.
Un al doilea oficial, care s-a exprimat și el tot sub protecția anonimatului, a declarat că executivul comunitar este îngrijorat din cauza vaccinurilor "fantomă".
CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică"Nu se știe dacă acestea sunt doze de vaccinuri autentice sau dacă este vorba despre apă sărată în fiole mici", a mai spus oficialul UE.
Uniunea Europeană a avertizat deja că fraudele cu vaccinuri sunt în creștere, în piață circulând doze false de vaccin, dar amploarea problemei era necunoscută până acum, notează Reuters.