Există o tracțiune tot mai mare pentru o săptămână de lucru de patru zile în Europa. Rezultatele experimentelor-pilot din țări precum Islanda și Marea Britanie sugerează că angajații se simt mai odihniți, mai puțin stresați și găsesc un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată dacă pot lucra cu o zi mai puțin. Foarte important, multe companii nu au văzut un impact negativ asupra productivității și veniturilor.
Dar este clar că această schimbare necesită un angajament administrativ real, fiind mult mai ușor de aplicat pentru unele industrii decât pentru altele.
Rezultatele nu sunt la fel de reușite atunci când angajații trebuie să acopere un volum de muncă de 40 de ore în doar patru zile. Concluzia unor studii independente, cum ar fi un sondaj Gallup 2022, sugerează că această abordare duce la creșterea epuizării.
Asda, unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie, a renunțat la un plan care prevedea ca angajații să lucreze 44 de ore pe parcursul a patru zile, pentru același salariu, deoarece turele de 11 ore erau prea solicitante, în special dacă aceștia se bazau pe transportul public sau aveau copii de îngrijit.
Depinde și de sector, remarcă publicația Fortune. Companiile industriale ar putea fi capabile să se pregătească cu o tehnologie sporită pentru a oferi lucrătorilor ture mai scurte, dar în sectorul serviciilor poate fi mai complicat. Același lucru este valabil și în industriile în care există un deficit uriaș de personal. De asemenea, este mai probabil ca firmele care pot folosi AI în ajutorul personalului să fie mai capabile să implementeze săptămâni de lucru mai scurte pentru același salariu.
Unele organizații, precum South Cambridgeshire Council din Marea Britanie, au păstrat săptămâna de lucru mai scurtă după teste, deoarece cred că le face mai atractive pentru potențialii angajați.
CITEȘTE ȘI Elon Musk anunță că Neuralink va realiza un al doilea implant cerebralPolitica națională poate juca un rol important în tranziția la o săptămână de lucru de patru zile. În cazul Islandei, 86% din forța de muncă a țării lucrează acum mai puține ore sau are opțiunea de a face acest lucru, deoarece sindicatele au renegociat programul de lucru după încheierea testelor, în 2021.
În Franța s-a sugerat că o săptămână de lucru mai scurtă ar putea ajuta la avizarea unei reforme neplăcute a pensionării pentru a reduce datoria națională.
În Belgia, prima țară din UE care a legiferat cetățenilor săi dreptul de a decide dacă doresc să lucreze patru sau cinci zile pe săptămână cu același salariu, un sondaj a constatat că sistemul este cea mai popular în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani ( 47,8%) și ar putea deveni și mai populară dacă firmele pot rezolva probleme administrative complicate.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cel mai mare schelet de stegosaurus, scos la licitațieLucrătorii din anii 1800 care lucrau 100 de ore pe săptămână nu și-ar fi imaginat niciodată că majoritatea angajaților ar lucra acum doar 35-40 de ore, așa că schimbarea are loc, dar încet, remarcă sursa citată. Mai probabilă este o trecere treptată la alte opțiuni de lucru flexibile mai întâi – o nouă încercare va fi în noiembrie în Regatul Unit pentru o săptămână de lucru mai scurtă, în paralel cu alte idei, precum două săptămâni de lucru de doar 9 zile sau sosirea și plecarea de la serviciu mai devreme sau mai târziu.