Populația mondială de rechini este în cădere liberă în pofida eforturilor depuse pentru a stopa sacrificarea în masă a acestor viețuitoare pentru înotătoarele lor, au avertizat cercetătorii din Canada într-un raport care arată că trebuie să se facă mai mult pentru a proteja aceste specii.
Între 2012 și 2019, numărul rechinilor uciși prin pescuit a crescut de la 76 de milioane pe an la peste 80 de milioane pe an, au precizat autorii studiului publicat în revista Science și citat de Agerpres.
Cel puțin 25 de milioane dintre exemplarele ucise aparțin unor specii amenințate.
CITEȘTE ȘI A patra zi de protest al transportatorilor și fermierilor: Coloane de autovehicule la Afumați, lângă București. Baraje pentru ca autovehiculele mari să nu intre în SuceavaRechinii există pe Terra de aproximativ 400 de milioane de ani, însă apetitul tot mai mare pentru înotătoarele lor - o marfă prețioasă pe piețele asiatice - a dus mai multe specii în pragul extincției.
În prezent, 70% dintre țările și teritoriile din lumea întreagă au implementat reglementări de protecție care interzic prelevarea înotătoarelor de rechin, o practică ce presupune aruncarea acestor mari prădători înapoi în ocean, unde sunt lăsați să moară odată ce le-au fost înlăturate înotătoarele.
Dar unele dintre aceste reguli, care au văzut lumina zilei pentru prima dată în anii 1990, au avut consecințe nedorite care au periclitat viețile unui număr și mai mare de rechini, după cum arată noile date.