Muzeul Național de Artă al României a fost vizitat în 2023 de un număr record de persoane, cu 70.000 mai multe față de anul 2022, respectiv peste 217.000, a anunțat managerul instituției Călin Stegerean, la inaugurarea Galeriei de Artă Decorativă Europeană.
"La acest număr se adaufă vizitatorii pe care nu i-am contorizat și care au participat la multiplele manifestări care s-au desfășurat în alte spații decât cele expoziționale", a precizat directorul MNAR.
"Cred că este o dovadă vie a faptului că patrimoniul național, pentru că majoritatea expozițiilor pe care le-am avut în 2023 au fost realizate cu piese din patrimoniul muzeului și piese aparținând patrimoniului național, aceste expoziții au atras publicul într-un număr atât de mare și cred că acest lucru trebuie să infirme acele prezumții că tot ceea ce este extraordinar vine pe alte căi. Nu. Avem resurse extraordinare pe care trebuie să le valorificăm și faptul că avem aceste piese cred că reprezintă un motiv de mândrie națională", a mai spus Stegerean la inaugurarea Galeriei de Artă Decorativă Europeană.
Doar în luna decembrie, MNAR a fost vizitat de 24.369 de oameni, scrie News.ro.
Una dintre cele mai vizitate expoziții, anul trecut, la MNAR, a fost „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc”, deschisă între 15 mai - 24 septembrie. Peste 10.000 de oameni au văzut expoziția care a marcat 185 de ani de la nașterea pictorului.
Expoziția a cuprins peste 120 de lucrări de pictură din colecția Muzeului Național de Artă al României, multe dintre acestea, de mari dimensiuni, fiind expuse foarte rar sau prezentate acum pentru prima dată publicului în urma restaurării la care au fost supuse, anunță instituția. Acestor lucrări li s/au adăugat din colecția Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” veșminte țărănești și obiecte cu caracter decorativ precum și 83 de fotografii realizate în timpul cercetărilor realizate între 1925-1936 de echipa profesorului Dimitrie Gusti în localități rurale din România.
Muzeul Național de Artă al României deschide pentru public, de Ziua Culturii Naționale, Galeria de Artă Decorativă Europeană, o expoziție permanentă unică în peisajul cultural românesc, care oferă publicului acces la o colecție impresionantă de aproximativ 400 de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. Având o suprafață de peste 400 mp, Galeria de Artă Decorativă Europeană are șase săli.
Accesul în Galeria de Artă Decorativă Europeană se face prin intrarea A2, etajul 3, Calea Victoriei 49-53, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.