Schimbările climatice și creșterea nivelului apelor oceanelor ar putea duce la dispariția a jumătate dintre plajele de nisip din lume până în 2100, potrivit unui studiu apărut luni în revista Nature Climate Change, informează AFP.
Chiar dacă omenirea reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră responsabile de încălzirea climatică, peste o treime din litoralul nisipos este amenințat, potrivit acestui studiu, scrie Agerpres.
Australia ar putea fi țara cel mai grav afectată, cu aproape 15.000 de kilometri de plaje de nisip care vor fi șterșe de pe hartă în 80 de ani, urmată de Canada, Chile, Statele Unite. Mexic, China, Rusia, Argentina, India și Brazilia se află de asemenea pe lista țărilor afectate.
Studiul cercetătorilor a luat în calcul două scenarii, cel ''mai grav'', în care emisiile de gaze cu efect de seră vor continua în ritmul actual, sau un altul, în care încălzirea globală este limitată la 3 grade Celsius, un nivel de asemenea ridicat.
În cel mai grav scenariu, 49,5% dintre plajele de nisip ar dispărea, echivalentul a circa 132.000 de kilometri de coastă. În celălalt caz, circa 95.000 de kilometri ar fi vizați.