Alex Younger, șeful agenției britanice de servicii secrete (Secret Intelligence Service - SIS), cunoascută sub denumirea MI6, spune că celebrul agent secret fictiv al instituției, James Bond, nu ar fi, în realitate, pe placul organizației, transmite The Guardian.
Younger, al 16-lea șef de la înființarea MI6 în 1909, este cunoscut sub pseudonimul de “C”, ca toți cei care au deținut poziția înaintea lui, în timp ce în film pseudonimul este “M”.
“Am o imagine împărțită în ceea ce îl privește pe Bond. A creat un brand puternic pentru MI6: în calitate de C, versiunea reală a lui M, pot spune că sunt puțini oameni care nu ar veni la un prânz la care îi invit eu. Multe instituții similare invidiază recunoașterea globală a acronimului nostru”, spune Young.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totuși, comportamentul “imoral” și “nesăbuit” al agentului 007 nu este pe placul M16.
“Q (cel care se ocupă de tehnologia folosită de Bond – n.red) din viața reală ar vrea să spun că avem parte și, totodată, nevoie de multe gadgeturi. Dar, cam aici se încheie asemănările. Dacă Bond ar vrea să se alăture MI6 în prezent, ar trebui să își schimbe comportamentul”, explică Younger.
Younger adaugă că stereotipurile impuse de ficțiune fac ca oamenii să creadă că agenții sub acoperire se încadrează în anumite tipare.
“Oamenii au bănuit multă vreme că există o calitate-cheie care definește un ofițer MI6, fie că este vorba de educație sau abilități bune de luptă. Nu există un agent M16 standard”, mai spune acesta.
Franciza ”James Bond”, inspirată din romanele scrise de Ian Fleming, conține 24 de filme, care au generat împreună încasări de peste 7 miliarde de dolari pe plan internațional. De-a lungul anilor, rolul James Bond a fost interpretat de șase actori.