Întreaga conducere a Academiei franceze de film a demisionat joi seară, în urma criticilor primite în ultimele săptămâni legat de administrarea forului și de nominalizarea lui Roman Polanski la premiile César.
Anunțul a fost făcut cu două săptămâni înainte de cea de-a 45-a gală César, ceremonie deja amenințată cu proteste de grupuri feministe, care au criticat dur decizia Academiei de a-i nominaliza pe cineastul Roman Polanski și filmul lui „J’accuse”, în ciuda apariției unor noi acuzații de agresiune sexuală, scrie News.ro.
Filmul lui Polanski a primit 12 nominalizări, inclusiv pentru regie. Selecțiile pentru premiile César au fost decise de 4.800 de membri ai Academiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Două sute de actori și realizatori au cerut, săptămâna aceasta, într-o petiție, o reformă a Academiei, pe care o acuză de lipsă de transparență și de paritate la toate nivelurile.
„Pentru a-i cinsti pe cei care au făcut filme în 2019 și pentru a restabili calmul și asigura că petrecerea pentru cinematografie rămâne o petrecere, comitetul de conducere al Asociației pentru Promovarea Cinematografiei a decis în unanimitate să demisioneze”, a fost anunțul făcut de Academie joi seară.
Asociația pentru Promovarea Cinematografiei, fondată în 1974 de Georges Cravenne, care a creat premiile César, conduce Academia.
Conducerea a fost asigurată până în prezent de Alain Terzian (președinte), Danièle Thompson (director), jurnalistul și cineastul Philippe Labro, producătoarea Margaret Ménégoz, fostul președinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob și regizoarea Tonie Marshall.
Marți, consiliul director al Academiei a anunțat că își va reforma modul de funcționare și de conducere. Pentru ca acestea să fie posibile, a cerut ajutorul unui mediator.
Nu este clar acum cine se va ocupa de gala din 28 februarie, la care sunt așteptate aproximativ 1.700 de personalități dincinematografie. Urmează să fie anunțat și numele celui care va primi anului acesta trofeul César onorific.