Intrarea la Panteonul din Roma va rămâne gratuită, a anunțat pe Facebook ministrul Culturii Alberto Bonisoli, citat de agenția ANSA.
"Contrar deciziilor stabilite de predecesorul meu în 2017, nu va fi nevoie de niciun bilet. O astfel de măsură ar limita tradiționala libertate de acces în bisericile din capitală", a scris ministrul pe rețeaua de socializare, potrivit News.ro.
S-a pronunțat imediat împotriva unui bilet de intrare la Panteon viceprimarul Romei, Luca Bergamo, care salută acum "o alegere puternică și importantă fie pentru cei care trăiesc la Roma, cât și pentru cei vizitează orașul nostru. Cu mai mult de un an în urmă am fost contra ideii de a plăti bilet în acest loc sacru: astăzi sărbătorim această concluzie fericită".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Primarul Virginia Raggi a fost de asemenea de acord: "Pentru Roma este important să menținem accesul liber în locurile de cult și de cultură fără a crea bariere între stradă și monument".
În decembrie 2017, ministrul Culturii Dario Franceschini, de la Partidul Democrat (centru-stânga), anunțase perceperea unei taxe de doi euro la intrarea în Panteon. Se dorea creșterea profitului din bunurile culturale ale Italiei.
Panteonul, care are un dom cu o înălțime de 43,3 metri, cu o lucarnă circulară în centru, a atras în 2016 7,4 milioane de vizitatori.
Templul a fost comandat de omul politic Marcus Vipsanius Agrippa în onoarea împăratului Augustus în jurul anului 27 înainte de Hristos.
Forma curentă a Panteonului și pereții groși de șase metri datează din prima parte a domniei împăratului Hadrian după Hristos, care a ajuns la putere în anul 117 după Hristos. Clădirea a supraviețuit atacurilor barbare asupra Romei și a fost transformată într-o biserică creștină în anul 609.
Între personalitățile care sunt înhumate aici se numără artistul renascentist Rafael Sanzio și doi regi italieni.