Organizarea și exploatarea activității de jocuri de noroc pe teritoriul României constituie monopol de stat, iar administrarea monopolului de stat se face de către Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN). În 2017, industria jocurilor de noroc a plătit taxe în valoare de aproximativ 296 de milioane de euro, din care 7,8 milioane euro au mers către proiecte sociale și culturale. În afară de impozitul pe profit, de 16%, taxele plătite anual, în avans, de fiecare companie din această industrie sunt de ordinul sutelor de mii de euro.
Un segment important din industria jocurilor de noroc este reprezentat de organizatorii de jocuri de tip slot-machines. În 2017, erau înregistrați 277 de operatori din această categorie, care aveau în exploatare 71.546 de aparate de joc și asigurau aproximativ 25.000 de locuri de muncă.
În funcție de tipul de aparate pe care le exploatează, operatorii trebuie să plătească 20.000 de euro pe an taxa de licențiere pentru activitatea de jocuri de noroc din categoria slot-machines.
În plus, se plătește anual taxa de autorizare, pentru fiecare aparat în parte, în funcție de tipul aparatului. Pentru un aparat de tip slot-machine taxa de autorizare este în valoare de 2.600 de euro iar pentru aparatele de tip AWP este de 1500 de euro pe an.Tot pentru fiecare aparat în parte se mai plătește și taxa de viciu, în valoare de 400 de euro pe an, indiferent de tipul aparatului. În afară de aceste taxe, fiecare companie din domeniu trebuie să plătească garanții pentru fiecare slot-machine. Pentru a putea opera pe piața din România, un organizator de jocuri de tip slot machine trebuie să dețină minim 75 de aparate de joc.
Înființată în anul 2011, Asociația Organizatorilor de Sloturi – ROMSLOT - îi reunește pe cei mai importanți operatori și producători de aparate de tip slot-machines și acoperă aproximativ 20% din piața jocurilor de noroc. ROMSLOT a inițiat în urmă cu 7 ani programul Joc Responsabil care este susținut în prezent de trei asociații patronale din industria jocurilor de noroc.
Programul include terapie și suport pentru participanții la joc care au depășit pragul distracției, dar și pentru familiile lor, ședinte de terapie gratuite, linie telefonică dedicată, dar și ample campanii de informare în sălile de joc.
Click pe imagine pentru a o mări