GALERIE FOTO Exclusiviști producători de ceasuri își prezintă de astăzi surprizele. Noutăți din lumea ceasurilor de lux la SIHH 2019, locul unde timpul chiar înseamnă bani

Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2019

Cea de-a 29-a ediție a Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH), prima mare expoziție de ceasuri a anului, începe astăzi și are printre expozanți nume sonore precum A. Lange & Söhne, Audemars Piguet, Cartier, Girard-Perregaux, IWC, Jaeger-LeCoultre, Ulysse Nardin sau Vacheron Constantin. Noutățile cu care acești exclusiviști producători de ceasuri și-au anunțat prezența la Geneva stârnesc deja uimire printre pasionați.

Imagini pot fi văzute în GALERIA FOTO

Prima dintre cele două expoziții de ceasuri și bijuterii de lux de importanță mondială desfășurate anual în Europa aliniază la start 35 de case producătoare. 18 dintre acestea au în portofoliu mărci cu tradiție, iar celelalte 17 intră în categoria ceasornicari independenți. Este un eveniment mai mic, dar mai exclusivist decât Baselworld, programat pentru finalul lunii martie.

Urmărește-ne și pe Google News

O primă noutate este includerea printre expozanți a mărcii Bovet. Din nefericire, acest eveniment important vine la pachet cu două anunțuri mai puțin plăcute: în 2019 nu va participa la SIHH marca Van Cleef & Arpels, iar din 2020 se vor retrage Richard Mille și Audemars Piguet. Cele trei case producătoare de ceasuri de lux și-au justificat anunțurile prin conexiunile tot mai reduse cu lumea importatorilor și distribuitorilor independenți și acordarea unei atenții tot mai mari clienților finali.

FOTO O monedă extrem de rară cu Constantin Brâncoveanu, vândută la New York pentru 16.000 de dolari CITEȘTE ȘI FOTO O monedă extrem de rară cu Constantin Brâncoveanu, vândută la New York pentru 16.000 de dolari

Pentru a înțelege această decizie este important de menționat că, în timp ce la Baselworld au acces atât companiile care importă și comercializează ceasuri, cât și vizitatorii dornici să vadă și chiar să achiziționeze piesele care le sunt pe plac, SIHH se adresează doar primei categorii. Asta în pofida faptului că, începând de anul trecut, la expoziția de la Geneva au acces pentru câteva ore și persoanele fizice, acestea neavând însă, în teorie, posibilitatea de a cumpăra la fața locului.

O altă noutate anunțată deja de Fondation de la Haute Horlogerie, organizatorul SIHH, este modificarea calendarului următoarelor ediții și corelarea acestuia cu evenimentul rival de la Basel. Astfel, pentru ca expozanții, pasionații de ceasuri și jurnaliștii să nu se mai deplaseze în Elveția de două ori la distanță de câteva săptămâni, SIHH 2020 se va deșfășura între 26 și 29 aprilie, iar Baselworld îi va urma imediat, între 30 aprilie și 5 mai. „Cele două evenimente au fost întotdeauna diferite, dar complementare. Sincronizarea cu Baselworld va confirma în continuare Elveția drept cea mai importantă destinație din lume pentru pasionații de ceasornicărie. Această măsură este binevenită deoarece este în interesul tuturor”, a declarat Fabienne Lupo, președinte al Fondation de la Haute Horlogerie.

De asemenea, și Thierry Stern, președintele Patek Philippe, consideră că „datele celor două evenimente trebuiau aliniate, acest detaliu fiind cheia pentru succesul viitor al expozițiilor”.

FOTO Vicepreședintele NBCUniversal vrea să își vândă casa din Malibu pentru o sumă record CITEȘTE ȘI FOTO Vicepreședintele NBCUniversal vrea să își vândă casa din Malibu pentru o sumă record

Același Thierry Stern a dezvăluit și una dintre principalele tendințe ale industriei ceasurilor în 2019, dar și în anii ce vor urma. Rămasă, alături de Rolex, printre puținele mărci importante neafiliate marilor grupuri precum Richemont sau Swatch, Patek Philippe încearcă să mențină modul de distribuție prin importatori și comercianți agreați de aceștia, însă majoritatea celorlalte mărci doresc să controleze direct lanțul de distribuție. „Noi avem experiență în poducția de ceasuri, nu avem ambiția de a ne controla întreaga rețea de distribuție la nivel mondial”, a confirmat Stern poziționarea sa contra curentului.

Forma și materialele, puncte principale de diferențiere în 2019

Pasionații de ceasuri știu deja că industria este puternic legată de conceptul de tradiție, interpretat în fel și chip, iar descoperirea unor noi componente mecanice spectaculoase este tot mai puțin probabilă. Prin urmare, în ultima perioadă, lupta dintre casele producătoare se dă în special în zona designului și, eventual, a combinării cât mai spectaculoase a complicațiilor deja existente. Ei bine, jurnaliștii specializați, precum Anthony deMarco de la Forbes sau Mathilde Binetruy de la FHH Journal, consideră că în acest an lupta se va da în special în zona formei și a materialelor utilizate.

„Majoritatea mărcilor își dezvăluie cele mai bune piese în timpul târgului care se desfășoară între 14 și 17 ianuarie și există deja câteva tendințe vizibile care includ accentul pe forme, precum și pe diferite variații ale temelor celeste”, explică Anthony deMarco. În același timp, Mathilde Binetruy consideră că, după materiale precum titan, polimeri sau ceramică, mulți ceasornicari caută acum să se alinieze „curentului vede”. Unii încearcă să creeze carcase și curele din materiale reciclabile sau care necesită un consum redus de energie pentru a fi produse, în timp ce alții, foarte atenți la portofoliul de clienți, preferă să facă donații sau parteneriate pentru a transmite un „mesaj de susținere a cauzei mediului”.

Noutăți de zeci sau chiar sute de mii de franci la SIHH 2019

Cei care au plătit biletele de 70 de franci elvețeni pentru a vizita - în cele doar șapte ore destinate publicului (marți, între 15.00 și 22.00) – ediția din acest an a Salon International de la Haute Horlogerie,vor putea vedea cele mai noi piese de lux produse fie de mărci celebre, fie de ceasornicari independenți.

FOTO Ce au căutat românii pe OLX în 2018: pușca de cârnați, cum să devii cioban sau locuri de muncă cu descrierea „nu am chef azi” CITEȘTE ȘI FOTO Ce au căutat românii pe OLX în 2018: pușca de cârnați, cum să devii cioban sau locuri de muncă cu descrierea „nu am chef azi”

Una dintre acestea este Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Moon Enamel, un ceas ultraplat cu un cadran de un albastru intens, gravat manual prin procedeul guilloche. Animat de calibrul 952/2 realizat in-house la atelierul Jaeger-LeCoultre din  Le Sentier, ceasul cu o rezervă de putere de 70 de ore cu carcasă din aur alb are un preț de 35.000 de franci elvețieni.

O altă piesă este Vacheron Constantin Les Cabinotiers Minute Repeater Tourbillon Sky Chart, ceas care cu un cadran negru și tourbillon de dimensiuni mari dominat de simbolul casei producătoare, crucea malteză. De asemenea, în jurul cadranului sunt încrustate 112 diamante de mici dimensiuni, iar pe spatele carcasei se află o hartă a universului.

Deși nu a fost anunțat, specialiștii se așteaptă la o valoare care să depășească mult pragul celor cinci zerouri în fraci elvețieni.

Cei de la IWC prezintă la SIHH o nouă familie Pilot, care are drept portdrapel modelul Big Pilot's Watch Constant-Force Tourbillon Edition „Le Petit Prince". Această piesă, cu un preț de 230.000 de franci, este realizată într-o ediție limitată de 10 unități și are o carcasă din aur roșu dur, material care, conform producătorului, este de cinci până la zece ori mai rezistent la zgârieturi decât aurul roșu „simplu”. În interiorul carcasei se ascunde mecanismul IWC 94895 care înglobează un tourbillon și asigură o rezervă de putere de 96 de ore.

Multe alte piese precum Cartier Privé Tonneau, Girard-Perregaux Cats Eye Aventurine, Roger Dubuis Excalibur Huracàn Performante, Parmigiani Toric Capitole sau trei noi adiții pentru familia Altiplano a celor de la Piaget sunt dovada clară că la a 29-a ediție a SIHH, timpul chiar înseamnă bani.

viewscnt
Afla mai multe despre
ceasuri
surprize