Studioul cinematografic Animafilm, fondat în 1964 de legendarul Ion Popescu-Gopo, controlat în prezent de Ministerul Culturii și aflat de ani buni într-o situație materială și financiară dezastruoasă, practic pe buza falimentului, riscă să rămână și fără cel puțin unul dintre cele două bunuri pe care le mai are în proprietate și care îi aduc venituri din închiriere, respectiv două imobile situate în Centrul vechi al Bucureștiului, evaluate cumulat la circa 2 milioane lei, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania de stat, listată pe platforma AeRO a Bursei de Valori București, susține că s-a trezit pe finalul anului trecut că o firmă privată din Tulcea, fără a îi cere în prealabil acordul, i-a achitat datoriile restante la bugetul de stat și la bugetul local al Sectorului 3 al Capitalei, mișcare pe care Animafilm o consideră ilegală, intenționând chiar să facă sesizare penală.
Problema este că, din cauza datoriilor la stat, ambele imobile menționate ale Animafilm se află de mai mult timp sub sechestru instituit de către Direcția Venituri, Impozite și Taxe Locale Sectorul 3, astfel că există pericolul ca firma care a achitat datoriile studioului să treacă la executarea cel puțin a uneia dintre clădiri. Studioul cinematografic avea o datorie istorică la bugetul de stat de peste 1,3 milioane lei, care însă consta în proporție covârșitoare în dobânzi și penalități de întârziere, debitul principal inițial, stabilit în 2002, fiind de doar circa 219.000 lei. De altfel, tot din cauza datoriei, conturile studioului sunt poprite încă din 2003.
Imobilul Animafilm din strada Franceză nr. 10. Sursă foto: http://silviacolfescu.blogspot.com/
Animafilm este proprietar pe imobilul din strada Franceză nr. 10, unde își are și sediul social, construit în 1935 și evaluat la 843.724 lei. Cealaltă proprietate a studioului constă în etajele 4, 5, 6 și 7 ale clădirii din strada Gabroveni nr. 2 (construită în 1946), activ evaluat la circa 1,15 milioane lei. Animafilm mai deține "utilaje tehnologice", neevaluate, însă cu vechime mai mare de 50 de ani.
Firma care a plătit datoriile la stat ale Animafilm este AFI Maritime SRL din Tulcea, subcontractor de lucrări pentru șantiere navale, cu rulaj anual de peste 10 milioane lei în 2018 și mai mult de 100 de salariați. Acționarul majoritar este Aura Marioara Iliev, iar administrator - Angel Dragoș Glodeanu-Charena.
În replică, Animafilm, la care Ministerul Culturii deține 68,54% din acțiuni, restul fiind în posesia mai multor persoane fizice, foști angajați, care le-au primit la "cuponiada" privatizării în masă, a convocat o ședință AGA pentru luna viitoare, având pe ordinea de zi "Aprobarea declanșării demersurilor legale privind sesizarea organelor de urmărire penală, cât și a altor instituții abilitate, legat de faptul că SC AFI Maritime SRL, în lipsa oricărui acord din partea SC Studioul Cinematografic Animafilm SA, s-a subrogat în drepturile acesteia și a achitat datoriile restante ale societății la bugetul de stat și Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale – Sector 3".
Imobilul din strada Gabroveni nr. 2 unde Animafilm deține etajele 4, 5, 6 și 7. Sursă foto: discover-romania.com
Contactată de Profit.ro, conducerea Animafilm nu a dorit să facă niciun comentariu. Reprezentanții AFI Maritime SRL nu au transmis niciun răspuns la solicitarea de clarificări a Profit.ro până în momentul publicării acestui articol.
Datoria la stat a Animafilm are ca sursă un act normativ demult abrogat, Legea nr. 133/1999 privind stimularea înființării de IMM, care prevedea un impozit pe veniturile din chirii de 90%. În urma unui control din 2002, întreprins în perspectiva privatizării societății, inspectorii MFP au stabilit că Animafilm are de plătit din urmă, pe perioada 1998-2002, impozit de 219.000 lei, plus majorări și penalități de 126.000 lei. Studioul a contestat impunerea, inclusiv în justiție, însă fără succes, astfel că penalitățile au continuat să se acumuleze.
"Având în vedere veniturile prognozate pentru anul 2019, în sumă de 192.340 lei, cât și cheltuielile prognozate în sumă de 178.260 lei, Societatea Studioul Cinematografic “Animafilm” SA nu are posibilitatea de reducere a plăților restante din resurse proprii. De altfel, Administrația Finanțelor Publice Sector 3 a poprit toate veniturile societății obținute de la terți", arată chiar acționarul majoritar Ministerul Culturii, în nota de fundamentare a HG-ului de aprobare a bugetului Animafilm pe anul trecut.
CITEȘTE ȘI Creditul ipotecar merge bine, chiar dacă a fost trasă frâna la Prima Casă. Guvernul rămâne în continuare foarte expus la piața imobiliarăDe altfel, Animafilm a cerut an de an Ministerului Culturii și Guvernului să găsească o soluție legală care să îi permită să își continue activitatea principală, producția de filme de animație, însă fără succes. Compania a propus ea însăși mai multe variante de soluții, cum ar fi anularea creanței statului, intrarea în insolvență sau majorarea capitalului, inclusiv cu participare privată, însă nu a fost băgată în seamă. În 2014, doi foști angajați ai Animafilm, deținători de acțiuni la companie, au propus chiar să achite ei datoria principală (219.000 lei) și să primească în schimb acțiuni la Animafilm, cu condiția ca statul să șteargă dobânzile și penalitățile.
Din cauza datoriei, Animafilm nu poate participa cu proiecte la concursurile de finanțări organizate de Centrul Național al Cinematografiei, nu poate participa la licitații pentru comenzi de filme publicitare și nu poate accesa nici fonduri europene, conducerea societății avertizând că, dacă nu se va găsi o soluție, studioul va intra în faliment.
"Datorită lipsei fondurilor financiare, în 2017, 2018 și semestrul I 2019 nu au fost produse filme de animație, dar au fost organizate acțiuni de promovare a filmului românesc de animație (prezentări de filme de animație românești în București și în țară) și au fost organizate spectacole pentru copii în cadrul Programului <Protecția micului consumator>", se arată în raportul Animafilm pe primele 6 luni ale anului trecut, în care compania a obținut venituri de 94.450 lei (în principal din chirii) și un profit de 9.419 lei.
La Animafilm mai lucrează directorul general, un angajat cu normă întreagă și unul cu normă parțială (1 oră pe zi).