Arheologii au descoperit rămășițele pământești foarte bine conservate a doi bărbați morți ca urmare a erupției vulcanice care a distrus orașul antic Pompeii în anul 79 e.n., a anunțat sâmbătă Ministerul italian al Culturii.
Unul dintre ei, cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, este crezut că avea un înalt statut. El prezenta sub gât urmele unei pelerine din lână, scrie News.ro.
Celălalt bărbat, cu vârsta cuprinsă între 18 și 23 de ani, era îmbrăcat într-o tunică și avea mai multe vertebre strivite, ceea ce indică faptul că era sclav ce făcea munci grele.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Resturile pământești au fost găsite în Civita Giuliana, la 700 de metri nord-vest de centrul vechiului Pompeii, într-o încăpere de subsol în zona unei vile unde au loc săpături.
Dinții și oasele bărbaților s-au conservat, iar golul lăsat de țesuturile moi a fost umplut cu ghips. Acesta a fost lăsat să se întărească, apoi trupurile astfel refăcute au fost escavate.
„Aceste două victime au căutat probabil refugiu când au fost spulberate de curentul piroclastic dimineața, în jurul orei 9”, a spus Massimo Osanna, directorul sitului arheologic. „Este o moarte survenită prin șoc termal, lucru demonstrat de mâinile lor încleștate”.
Într-un comunicat, Dario Franceschini, ministrul Culturii, a spus că descoperirea a subliniat statutul orașului Pompeii de „loc incredibil pentru cercetare și studiu”.
Pompeii, aflat la 23 de kilometri sud-est de Napoli, era locuit de 13.000 de oameni când erupția vulcanului a dus la acoperirea lui cu cenușă și pulberi. Primele descoperiri au fost făcute în secolul al 16-lea, iar săpăturile organizate au început în jurul anului 1750.