Două tablouri de Adrian Ghenie s-au vândut la Londra cu ”doar” 2 milioane, respectiv 1 milion de lire sterline

Două tablouri de Adrian Ghenie s-au vândut la Londra cu ”doar” 2 milioane, respectiv 1 milion de lire sterline

Adrian Ghenie, Darwin's Room, Bienala de la Veneția 2015, sursa foto: artist Sabina Elena Dragomir

scris 7 oct 2017

La un an de la recordul absolut de preț stabilit într-o licitație în cazul unui artist român în viață, cu o lucrare a pictorului Adrian Ghenie, casa de licitații Christie’s a vândut, vineri seară, la Londra, alte două lucrări ale artistului, de data această la prețuri mult mai mici. O lucrare a artistului român a fost vândută pentru 2 milioane de lire sterline, în timp ce un un alt tablou a fost licitat pentru 1 milion de lire sterline. 

Anul trecut, la 6 octombrie, tabloul Nickelodeon, care fusese expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 7,1 milioane lire sterline, adică echivalentul a 9 milioane de dolari SUA, la data respectivă. Ofertele au depășit, astfel, cu mult, estimarea casei Christie’s, care evaluase lucrarea  la 1-1,5 milioane de lire sterline.

Urmărește-ne și pe Google News

La aceeași dată, dar anul acesta, Christie’s a pus în vânzare o nouă pictură a lui Ghenie. Pictată în ulei, cu dimensiuni de 1,5 x 3 metri, lucrarea Turning Point 1 a fost expusă în prima expoziție individuală a lui Ghenie în Marea Britanie și, potrivit Christie’s, poate constitui o nouă dezvoltare a ciclului Pie Fight (Bătăia cu plăcinte), cu care pictorul român a avut succes. Tabloul reprezintă la o masă trei personaje, care, potrivit casei de licitații, trimit fie la Nicolae Ceaușescu, fie la Vincent van Gogh, figuri recurente în opera artistului, sau fac referire la studiile de portrete ale lui Bacon. 

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Deși avea cea mai mare estimare după operele lui Bacon și Basquiat, lucrarea nu a atins așteptările casei de licitații. Estimat la o valoare cuprinsă între 2 și 4 milioane de lire sterline, tabloul nu i-a convins pe participanții la licitație să ofere mai mult decât estimarea minimă, adică 2 milioane de lire sterline (2,4 milioane de lire sterline după plata comisionului datorat casei de licitații).

Cum să investești pe piața de artă fără să arunci banii pe “care cu boi” CITEȘTE ȘI Cum să investești pe piața de artă fără să arunci banii pe “care cu boi”

De mai mai multe oferte s-a bucurat, în schimb, cealaltă lucrare a lui Adrian Ghenie, Studiu pentru Institutul Kaiser Wilhelm, care a fost vândută la estimarea maximă de 1 milion de lire sterline (1,2 milioane de lire sterline cu comision).

De altfel, în seara de artă postbelică și contemporană de la Christie’s, două lucrări celebre, din ciclul portretelor papale, ale marelui artist irlandez Francis Bacon, al cărui ”continuator” este considerat Ghenie, nu au atins sumele dorite de organizatori. Prin urmare, Studiu pentru Papă în roșu, varianta a doua, din 1962, nu a fost vândut, casa de licitație refuzând suma maximă de 58 de milioane de lire sterline oferită pentru lucrare. Un alt studiu, mai puțin important, a fost vândut însă pentru 11,5 milioane de lire sterline.

Prețul cel mai mare, 16,5 milioane de lire sterline, l-a obținut o lucrare a lui Jean-Michel Basquiat, în cazul căruia care, recent, un tablou a fost cumpărat de un japonez cu peste 110 milioane de dolari.

FOTO Cel mai mare târg de artă vă invită să admirați picturile lui Luchian în încăperile din care vă asculta Securitatea CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare târg de artă vă invită să admirați picturile lui Luchian în încăperile din care vă asculta Securitatea

Pentru cei care nu au la dispoziție milioane, Christie’s va pune în vânzare, în această seară următoare, două lucrări ale lui Adrian Ghenie cu prețuri mult mai mici. Este vorba de Ironic History (2006), estimată la circa 60.000 lire sterline, și Grey History (2007), evaluată în jur de 100.000 de lire sterline.

Născut în 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj, dar ulterior s-a stabilit în Germania, la Berlin, unde, după o perioadă mai grea, a început să cunoască faimă internațională. Atât la Berlin, cât și la Cluj, artistul a contribuit la dezvoltarea galeriei Plan B, care expune lucrările noii generații de artiști români. Recent, Ghenie a fost propus la premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
ghenie
pictor
licitatie
tablou
pictura
lucrare
londra
christies