Delfinariul din Constanța va fi extins, urmând ca după ce se va întâmpla acest lucru să mai fie cumpărați și alți delfini pe lângă cei doi existenți. Valoarea investiției este de aproximativ cinci milioane de euro, iar banii vor veni de la Ministerul Turismului.
Consilierii județeni din Constanța, reuniți miercuri într-o ședință ordinară, au aprobat proiectul "Extindere Delfinariu, municipiul Constanța" și indicatorii tehnico-economici faza SF/DALI, scrie News.ro
Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a declarat jurnaliștilor, la finalul ședinței, că se lucrează la acest proiect de mai bine de un an și jumătate, discuțiile fiind începute pe vremea când Mircea Titus Dobre era ministrul Turismului, fiind continuate și în mandatul lui Bogdan Trif.
CITEȘTE ȘI "Tătăroaică privind marea", de Nicolae Tonitza, a fost adjudecat la Artmark contra sumei de 210.000 de euro"Este un alt proiect la care am lucrat. A durat un an și jumătate, a fost de pe vremea când domnul Dobre era ministrul Turismului, au continuat cu domnul ministru Trif. Este un proiect de aproape cinci milioane de euro. Sperăm ca în perioada următoare să semnăm și finanțarea", a explicat președintele CJ Constanța, care a precizat că banii pentru extinderea Delfinariului vor veni de la Ministerul Turismului.
Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, a declarat, la finalul ședinței de CJ, că dacă Delfinariul va fi mărit atunci ar putea fi aduși mai mulți delfini.
"Vorbim despre o extindere, o casă mai mare pentru acești delfini și bineînțeles că în situația în care avem o casă mai mare ne putem permite să aducem și alți delfini, născuți în condiții de control uman sau captivitate, și care vor întregi o familie mai mare a unor animale care își doresc grupul. Recomandarea internațională și românească este ca grupul să fie de minim două și ideal șase exemplare. Ăsta este motivul pentru care într-o casă mai mare vom putea aduce mai mulți delfini. Este motivul pentru care acum avem doar doi delfini, pentru că avem o suprafață de doar 250 de metri, față de un minim de 800, cum cere legea, din 2023. Până în 2023 funcționăm așa cum suntem la ora actuală", a explicat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.
El și-ar dori să fie aduși între patru și șase delfini, iar aceștia vor avea posibilitatea să facă pui.
"Vrem să aducem 4,5,6 exemplare. Acest proiect a fost gândit de o echipă a Consiliului Județean și care împreună cu un proiectant a reușit să realizeze o casă interesantă pentru delfini, o casă care înseamnă inclusiv un bazin de retenție, un bazin de separație, înseamnă posibilitatea de a realiza chiar și pui la Delfinariu Constanța", a mai spus directorul Adrian Bîlbă.
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii este o instituție publică aflată sub tutela Consiliului Județean Constanța. În cadrul Complexului se află Delfinariul, Acvariul, Planetariul și Observatorul Astronomic, Microrezervația și expoziția de păsări exotice.