Cum să faci bani din poker fără să joci sau să ai un cazinou? Ce fac jucătorii de poker cu banii și câți dintre ei sunt manageri de top?

Cum să faci bani din poker fără să joci sau să ai un cazinou? Ce fac jucătorii de poker cu banii și câți dintre ei sunt manageri de top?
Ovidiu Tempea
Ovidiu Tempea
scris 16 mai 2016

Răspunsurile le-a dat, într-un interviu acordat pentru Profit.ro, Thomas Lamatsch, directorul de turnee pentru Europa al PokerStars. Turneele live sunt pentru marketing, dar banii se fac din online. Jucătorii buni de poker sunt matematicieni și economiști, mulți dintre ei CEO de companii, iar pokerul îi ajută în afaceri, chiar dacă falimentele nu lispesc.

Matematica este cerința de bază pentru un jucător de poker Texas holdem, dar jucătorii buni sunt cei care știu să gestioneze banii. Când vine vorba de top, diferența o fac acei jucători care simt adversarul și se pricep la psihologia umană.

Urmărește-ne și pe Google News

Despre cum ajută pregătirea economică la masa de poker, dar și jocul de poker la negocierile în afaceri, de culisele unui turneu, dar și de beneficiile pe care i le aduce unei citadele un astfel de eveniment a vorbit  la Monte Carlo directorul de turnee pe Europa al PokerStars într-un interviu acordat Profit.ro, pe care îl prezentăm în continuare.

Cum organizați un turneu, care sunt primele lucruri pe care le faceți?

În primul rând trebuie semnat un acord cu un partener care are licență. Noi avem licență pentru jocuri online, dar e nevoie de un partener local cu licență de jocuri live, de obicei un cazinou. După ce găsim partenerii și toate licențele trebuie să ne asigurăm că sălile sunt suficient de încăpătoare pentru noi, pentru că turneele devin din ce în ce mai mari. La Monaco avem 160 de mese și în majoritatea timpului sunt pline.

Ne asigurăm că locul de desfășurare este suficient de mare, este elegant, conectat cu toate auxiliarele, pentru că nu dorim ca jucătorii să aibă nevoie de servicii de transport. Urmărim ca totul să fie la o distanță de o plimbare pe jos, de 5 - 10 minute.

După ce avem parteneriatul și locurile de desfășurare începem să elaborăm programul, să stabilim câte evenimente de joc se vor organiza, tarifele de intrare...
Facem o serie de calcule, câte mese vom avea, estimăm câți jucători se vor înscrie pe fiecare eveniment, câți vor părăsi evenimentul și câți se vor înscrie în următorul turneu, pentru că la fiecare două ore tot începe câte un turneu.

După aceea încep contractele, inclusiv de angajare a personalului contractual, iar la Monte Carlo avem 254 de persoane, doar la nivelul meselor, începând cu dealerii, floorman (care supraveghează sala și dau indicații de amplasare la mese), senior floor (șefii de sală), coordonatori de dealeri, controlori de chips-uri, după care mai este o echipă de 50-60 de oameni care se ocupă de transportul tuturor accesoriilor, de la mesele de joc, la chips-uri, la mașinile de amestecat cărți. Venim cu doua-trei luni înainte să vedem toate facilitățile, cum va fi organizat, unde se va face înregistrarea.

În principal organizarea începe cu cinci-șase luni înainte de desfășurarea turneului.

Jucați poker înainte de a intra în echipa PokerStars?

Jucam poker ca un joc de societate, în familie, ca un hobby. Apoi, în Viena, unde mi-am început cariera, studiam sportul, de fapt sportul și jocurile sunt plăcerile mele, am început să lucrez ca dealer într-un club, pentru a-mi asigura niște bani pe perioada studiilor. Cam așa este procesul obișnuit în lumea cazinourilor.

Multă lume spune că jucătorii de poker studiază economie sau științe exacte. Sunt profesii care te ajută în acest joc?

Pokerul are două componente. Ai nevoie de abilități matematice, dar aici este partea de bază, dar următoarea parte presupune cunoștințe economice, pentru că e vorba de un management al banilor, exact ca la bancă. Ai o sumă de bani pe care trebuie să o gestionezi pentru a juca: cât de mult pot să joc, în ce limită, la câte mese pot să joc, cât pot să joc online?

Cei mai de succes jucători sunt în primul rând foarte inteligenți, au cunoștințe foarte bune de matematică și de economie, pentru că e similar cu activitatea bursieră:  banii din poker se mișcă în fiecare zi, câștigi, pierzi, câștigi din nou, iar pierzi. Ai o mână bună, câștigi, vrei mai mult,  joci mai sus, dar trebuie să și economisești, ai de ales. Trebuie foarte multă disciplină pentru sine. Dacă devii agresiv, sau depresiv  sau frustrat, vei pierde. Fiecare pierde la un moment dat, este inevitabil. La fel ca la bursă. Uneori pierzi și un milion într-o zi, dar a doua zi recuperzi patru. Trebuie să fii obișnuit cu astfel de evoluții și să nu te temi. Nu trebuie să te gândești câți bani ai jucat sau ai minte mereu cât ai pierdut pentru că nu vei mai juca cel mai bun poker de care ești capabil. Nu trebuie să-ți blochezi gândirea pe bani.

Ultima, dar nu cea din urmă, jucătorii de top au abilități psihologice, de intuiție. În pokerul de nivel înalt, când rămânem unul împotriva celuilalt, încerci să intuiești ce gândești tu că gândesc eu și ce poate fi făcut dacă tu crezi că eu nu am ceea ce presupui că am. Acesta e jocul dintre jucători. E un fel de cacealma, dar în final tu pariezi o sumă și eu mă gândesc de ce faci asta. Și cum să faci să mă convingi că poate nu ai nimic în mână, deși ai pariat și chiar ai cărți bune. Este o conversație a gândurilor, pe care o exersează jucătorii de top. Joci mai mult împotriva oponenților decât împotriva cărților.

Video Daniel “Kid Poker” Negreanu: Dacă orice faci în viață este numai pentru bani, nu vei avea succes CITEȘTE ȘI Video Daniel “Kid Poker” Negreanu: Dacă orice faci în viață este numai pentru bani, nu vei avea succes

Sunt jucătorii de poker și buni investitori ai banilor în viața de zi cu zi?

Da. Unii dintre ei au minți de jucători de șah. Sunt jucători foarte buni de poker. Sunt foarte mulți oameni de succes în business și economie care sunt jucători de poker, pentru că înțeleg mai bine cum acționează oamenii într-o conversație. E ca și cum ai face pregătire pentru poziții de management al afacerilor sau de CEO. Un prieten de-ai mei, care ocupă o poziție înaltă într-o bancă, îmi spunea, la ceva vreme după ce a început să joace poker, că acum când se află în fața unor oameni, în ședințe, sau când negociază, se descurcă mult mai bine decât înainte. Și asta pentru că acum el observă oponenții, inclusiv cei din bancă, mult mai bine. Cum reacționează, de exemplu. Dacă tu spui:  am nevoie de un buget de două milioane, poți să vezi reacția șefului, dacă doar blufează, deși spune nu, nu, e imposibil, atunci te gândești că există o șansă și începi să faci o strategie cum trebuie să pui problema ca să obții cele două milioane. Este ca în viața de zi cu zi, dar sunt momente pe care le desprinzi din poker uneori, să blufezi, să convingi oamenii de ceva, să le observi limbajul trupului, cum se comportă, cum stau la masă când îți vorbesc. Dacă joci poker, poți să observi oamenii mai bine decât o făceai înainte.

Sunt mulți jucători care au câștigat la masa de poker și au falimentat ulterior?

Cred că falimentul în poker și în lumea bursieră sunt similare. Cunosc un jucător de poker de 20 de ani care a câștigat 6 milioane de euro în trei luni. Nu se putea opri din creștere. Apoi a pierdut 5 milioane de euro în două săptămâni.

A doua zi a luat-o de la capăt iar acum este multimilionar. Dar a crescut, din urcușuri și coboârșuri. Cam așa sunt jucătorii de poker. Mulți jucători de poker au fost falimentari. Aș zice că fiecare jucător de poker a fost falit cel puți o dată sau de două ori în carieră. Și, la fel, o mulțime de oameni de afaceri se comportă la fel. Au investit bani, poate investesc în 5 companii, patru companii falimentează și una merge bine.

Cred că există o paralelă între managementul riscului din poker și economie, pentru la final cea mai importantă parte este cea psihologică și de managament al falimentului. Unii jucători de poker cheltuie o gramadă de bani pe călătorii, pentru a-și lua cele mai la modă haine, pentru plăceri de viață, dar apoi pot ajunge să aibă probleme dacă în loc să câștige mai și pierd la masa de poker.

Cât costă un turneu de poker și care sunt cele mai mari venituri?

Nu pot să comentez despre venituri, dar gânndiți-vă ce resurse înseamnă un astfel de turneu mare, de la camioane care să transporte toate mesele de joc, 200.000 de chips-uri de joc, cazarea și transportul angajaților proprii, între 20 și 60 în funcție de turneu, închirierea sălilor de joc. La final realizezi că pokerul live nu este un business atât de profitabil, ci este mai mult un instrument de marketing pentru ceea ce facem noi.

Deci pokerul online este mult mai profitabil?

Da, cu siguranță,. Pentru că nu ai toate cheltuielile de personal, nu ai costuri cu mesele, cărțile de joc, chipsurile, softuri, echipamente electronice și audio video. Dacă aduni toate aceste cheltuieli rezultă un nivel mare al costurilor, iar pokerul la masă nu aduce un profit mare cum își imaginează lumea. De fapt, dacă pui la cap toate costurile, inclusiv cele de personal, la final e chiar zero, nu aduce profit. Organizăm evenimentele live mai mult pentru marketing, pentru a populariza pokerul, ca oamenii să interacționeze și să capete încredere în noi, să se cunoască. Chiar și jucătorii online vor să joace poker la masă, pentru că e vorba de viața socială, vor să comunice, să-și întâlnească prietenii.

Mergi la Monaco, este o sală de joc elegantă, îți vezi prietenii, beți ceva împreună, mergi la petrecerea organizată pentru jucători. Jucătorii de poker sunt cam așa: bem împreună și mâine îți iau banii, dar niciunul dintre ei nu este furios pe celălalt.

Câți jucători se califică din online pentru un turneu precum cel din Monte Carlo și care este suma pe care o necesită o astfel de participare?

La Monet Carlo suma care trebuie acoperită cu tot cu cazare și masă este în jur de 9 - 10.000 de euro.

Din online jucătorii pot să se califice plecând de la un turneu de 10 euro. Chiar avem la acest turneu jucători care participă pentru prima dată în viață la un turneu în cazinou. Chiar am vorbit cu un jucător care a venit din online, a câștigat un ticket de 9.000 de euro și este foarte entuziasmat. Stă într-o cameră de hotel care costă în mod regulat 1.000 de euro pe noapte și joacă pentru prima dată în viață la un turneu live. Până acum a jucat exclusiv online.

Principalul nostru scop este de a oferi o experiență jucătorilor, de a-i aduce împreună, încrederea și sentimentele pe care le experimentează jucătorii aici fiind împreună este principala noastră țintă. Mă repet, nu facem aceste evenimente pentru a scoate profit.

Care sunt așteptările PokerStars de la un oraș pentru a fi gazda unui turneu live?

Trebuie să fie în primul rând o capitală și să există o piață locală. Ar trebui să existe apetit pentru joc în regiune, pentru că avem și turnee cu intrare mică. De exemplu, la Monaco avem turnee pentru jucătorii locali, cum sunt cei din Nisa, Cannes sau San Remo, unde s-au înscris 860 de jucători. Pentru acestea setăm o intrare pe care toată lumea să și-o permită. În acest sens vorbim de piață locală.

Ca să recapitulez, ar trebui să fie o capitală, să aibă o conexiune bună cu aeropoprtul, să dispună de săli încăpătoare și un cazinou pe care să-l selectăm ca partener. Și mergem doar în state care acordă licențe, unde piața este reglementată. De exemplu, nu mergem în Rusia, pentru că nu este permis.

Aveți estimări cât de mare este piața românească în termeni de jucători?

România promite să fie o piață foarte bună. Știm o grămadă de jucători români care merg în Bulgaria, călătoresc în regiune ca să joace. Pentru evenimentul principal de la București (Eureka) estimăm între 800 și 1.000 de jucători. Și sperăm să avem în jur de 1.500 de jucători unici. La evenimentele mari, cum sunt cele din Praga sau în Barcelona avem între 3.500-4.000 și 5.000 de jucători unici, ceea ce este imens.

Pentru Eureka sperăm între 1-2.000- 2.500 de jucători unici.

CITEȘTE ȘI Daniel Negreanu vine în mai la București la turneul Eureka sponsorizat de PokerStars

Care sunt beneficiile pentru un oraș organizator?

Lucrurile sunt evidente. Să spunem că vin din afară 1.000 de jucători unici la Eureka, la București, ceea ce înseamnă o medie de 4 nopți de cazare. Puteți să vă imaginați 4.000 de nopți de poker acolo. Toți va trebui să meargă la cină, să ia mesele în oraș, cam toți jucătorii vor posta pe canalele de social media, pe Twitter, pe Facebook, pe Instagram: sunt la București, la Eureka, poze din oraș, cu monumente, chiar și selfie, din baruri, restaurante. Pentru oraș și localuri impactul poate fi semnificativ. Pentru business în general.

Mai mult chiar, prezența noastră, a PokerStars pe social media e foarte puternică. Iar în ceea ce privește jucătorii calificați din online, cred că 90% dintre ei nu au mai fost vreodată în București.

Pentru afacerile din oraș, dacă vei calcula toate sumele cheltuite, cred că se ajunge la venituri de milioane de euro.

Mulțumesc

Pentru prima dată în istoria sa de șase ani, Eureka Poker Tour, sponsorizat de PokerStars, un brand Amaya Inc. (Nasdaq: AYA; TSX: AYA), aduce în România un festival de poker, care are avea loc în București, în perioada 16 - 22 mai 2016, la Hotel Intercontinental. Turneul este organizat în parteneriat cu PokerFest România, operator român de festivaluri de poker.

Unii dintre cei mai buni jucători de poker din lume sunt așteptați să participe la Evenimentul Principal din București al Eureka Poker Tour, printre aceștia numărându-se și Daniel Negreanu, membru Team PokerStars Pro. Daniel Negreanu este jucătorul cu cele mai mari câștiguri din toate timpurile, peste 32 de milioane de dolari, șase brățări WSOP.

Programul Eureka Poker Tour include 18 evenimente, oferind o gama variată de turnee - de la turnee No-Limit Hold’em cu intrare de 100 euro până la Evenimentul Principal, cu o valoare de intrare pe jucător de 1.000 euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
poker
eureka
castiguri
investitii
bursa
economie
bucuresti
cazinou