Consiliul Legislativ îi mai dă un aviz negativ lui Ciolacu. Acum pentru că premierul vrea să dea prin lege 2 milioane euro anual Mitropoliei Basarabiei

Consiliul Legislativ îi mai dă un aviz negativ lui Ciolacu. Acum pentru că premierul vrea să dea prin lege 2 milioane euro anual Mitropoliei Basarabiei
scris 14 iul 2023

Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul de lege inițiat de premierul Marcel Ciolacu, în calitate de deputat, prin care propune alocarea anual, începând din 2024, de la bugetul de stat, a unei sume în lei, echivalentă cu 2 milioane euro, pentru Mitropolia Basarabiei, Republica Moldova, mitropolie care este parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Consiliul arată că propunerea încalcă principiul constituțional al separației și echilibrului puterilor in stat, deoarece măsura nu poate fi impusă prin lege, ci printr-un act normativ al puterii executive.

De ce este important: În luna mai, Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul de lege inițiat de liderul PSD Marcel Ciolacu, împreună cu câțiva colegi, prin care magazinele fizice sau din online ar trebui să semnalizeze produsele realizate din materii prime românești cu drapelul național al României, riscând amenzi de până la 100.000 lei în caz contrar. Consiliul Legislativ și-a motivat decizia prin faptul că proiectul stabilește în sarcina comercianțior o obligație pe care nu o pot îndeplini în lipsa informațiilor furnizate de către producători, singurii în măsură să specifice proveniența materiilor prime folosite.

Urmărește-ne și pe Google News

Ca dovadă că argumentele Consiliului sunt valide, senatorii din comisiile de specialitate au amendat recent proiectul lui Marcel Ciolacu, în sensul în care vânzătorii vor fi înștiințați cu privire la originea materilor prime utilizate în fabricarea produselor de către operatorii economici care pun pe piața națională produsele în cauză, producatori sau distribuitori, după caz.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
46 de opere ale lui Picasso, asigurate la peste 136 milioane euro, vor ajunge de la Paris la București cu zboruri militare CITEȘTE ȘI 46 de opere ale lui Picasso, asigurate la peste 136 milioane euro, vor ajunge de la Paris la București cu zboruri militare

Acum, Consiliul Legislativ arată că propunerea lui Marcel Ciolacu privind alocarea financiară pentru Mitropolia Basarabiei ar fi trebuit sa facã obiectul unui act normativ al Guvernului și nu al unui proiect de lege în Parlament.

”În acest sens, menționăm că, în jurisprudența sa, Curtea Constitutională a reținut că legea, ca act juridic al Parlamentulul, reglementeaza relații sociale generale, fiind, prin esența și finalitatea ei constituțională, un act cu aplicabilitate generală. Prin definiție, legea, ca act juridic de putere, are caracter unilateral, dând expresie exclusiv voinței legiuitorului, ale cărei conținut și formã sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relații sociale și de specificul acestuia. Or, în măsura în care domeniul de incidență a reglementării este determinat concret, dată fiind rațiunea intuitu personae a reglementării, aceasta are caracter individual, ea find concepută nu pentru a fi aplicată unui număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcție de încadrarea lor în ipoteza normei, ci, de plano, într-un singur caz, prestabilit fără echivoc”, arată Consiliul Legislativ.

Acesta mai atrage atenția că în cazuri similare Curtea Constituțională a arătat că astfel ”Parlamentul, arogându-si competența de legiferare, în condițiile, domeniul și cu finalitatea urmărite, a încălcat principiul separației și
echilibrului puterilor în stat”.
Fără adeverință de la angajator pentru concediu medical CITEȘTE ȘI Fără adeverință de la angajator pentru concediu medical

În mod concret, Consiliul Legilativ arată că măsura propusă de Marcel Ciolacu este reglemnattă de art. 3 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România.

Astiel, potrivit textului menționat, ”se alocă de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, fonduri pentru restaurarea și conservarea lăcașurilor de cult, care sunt monumente istorice, și a bunurilor din patrimoniul cultural național mobil aparținând cultelor religioase recunoscute din România”, de unde reiese că formele de sprijin financiar pentru unitafile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România sunt reglementate la nivel primar de respectiva ordonanță a Guvernului.

Și mai exact, competența acordării sprijinului financiar respectiv aparține Secretariatului de Stat pentru Culte, care, de altfel, funcționează chiar în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului prin Secretariatul General al Guvernului.

Consiliul Legislativ mai atrage atenția și că: ”nu se poate acorda sprijin financiar sine die, cheltulelle bugetare având destinație precisă și limitatã, motiv pentru care norma ar trebui reconsiderată inclusiv sub acest aspect”. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul legislativ
aviz
negativ
ciolacu
mitropolie
basarabia
moldova
bor