Comori din colecția familiei Rothschild au fost vândute cu peste 62 de milioane de dolari la o licitație fără precedent

Comori din colecția familiei Rothschild au fost vândute cu peste 62 de milioane de dolari la o licitație fără precedent
scris 18 oct 2023

O vastă colecție de artă, mobilier, argintărie, ceramică și bijuterii, aflată de mult timp în colecția privată a dinastiei bancare Rothschild, a fost vândută cu peste 62,6 milioane de dolari în cadrul mai multor licitații la casa Christie’s din New York, transmite CNN.

Vânzările, care s-au încheiat marți, au marcat prima licitație dedicată în America de Nord a operelor provenite din ramura franceză a familiei bancare de lungă durată. Majoritatea loturilor au fost achiziționate în secolul al XIX-lea de către baronul James Mayer de Rothschild, soția sa Betty și fiul lor Alphonse, și au rămas de atunci în colecția urmașilor lor, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Echipa României, campioană mondială la degustat vinuri în orb la o competiție din Franța CITEȘTE ȘI Echipa României, campioană mondială la degustat vinuri în orb la o competiție din Franța

O cupă și un capac german cu nautilus montat în argint aurit au spulberat estimările, ajungând la peste 390.000 de dolari.

Colecția a inclus artă achiziționată de familie, în special lucrări ale vechilor maeștri, în frunte cu tabloul lui Gerrit Dou „O tânără femeie ținând un iepure cu un băiat la fereastră”, care datează din secolul al XVII-lea și care a fost vândut cu peste 7 milioane de dolari.

Printre cele mai vechi obiecte din cadrul vânzării se numără un portret cameu roman Sardonyx din secolul I d.Hr. al împăratului roman Claudius, care a fost vândut cu aproape 116.000 de dolari. În mod întâmplător, acest cameu a fost scos ultima dată la licitație la Christie’s în 1899, când a fost vândut pentru 3.750 de lire sterline (aproximativ 395.000 de lire sterline sau 496.000 de dolari, în banii de astăzi), cu puțin timp înainte de a intra, se crede, în colecția Rothschild.

Bogățiile istoriei: În interiorul colecției private a unui moștenitor Rothschild

„Acestea sunt lucruri care au fost ținute la distanță încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Și dacă nu cunoșteai această ramură particulară a familiei, nu le-ai fi văzut”, a declarat Jonathan Rendell, vicepreședinte al Christie’s Americas, într-un interviu telefonic înainte de vânzare. „Nu este genul de lucru cu care, în New York, ne jucăm în mod normal. Este mai probabil să vezi o astfel de vânzare în Europa”.

Expeditorii, membri ai ramurii franceze a familiei Rothschild care descind din James Mayer de Rothschild, au dorit în mod special să organizeze vânzarea la New York, potrivit Christie’s. Această ramură particulară a familiei a trăit în SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat Rendell, adăugând în același timp că se așteaptă ca colecția „să se descurce incredibil de bine oriunde”.

Mario Iorgulescu a fost condamnat la 13 ani și opt luni de închisoare. Decizia este definitivă CITEȘTE ȘI Mario Iorgulescu a fost condamnat la 13 ani și opt luni de închisoare. Decizia este definitivă

Vânzarea a inclus, de asemenea, mobilier, ceramică (cum ar fi importante maiolici italiene renascentiste), argintărie, tapiserii și bijuterii care ilustrează gusturile distincte ale familiei Rothschild, pe care Rendell le-a descris ca fiind „o combinație extraordinară de somptuozitate și domesticitate”.

„Acesta este genul de lucruri pentru care, în urmă cu 100 de ani, 150 de ani, piața ar fi înnebunit. Nu mai primim o mare parte din acest tip de material care să fie scos la vânzare”, a spus Rendell.

Christie’s anulează o licitație de bijuterii legate de o avere din epoca nazistă

Licitațiile s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile, cu o vânzare de seară pe 11 octombrie, urmată de două vânzări de o zi și o licitație live concomitentă, în care unele loturi au pornit de la prețuri de până la 100 de dolari, potrivit Christie’s.

În ceea ce privește motivul pentru care familia a ales să vândă colecția acum, Rendell crede că ar fi putut fi vorba de o „raționalizare” și de o „schimbare de generație” în atitudine. „Nu toată lumea trăiește ca un Rothschild din secolul al XIX-lea, nici măcar Rothschildii”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
rothschild
licitatie