VIDEO Turnat în plin conflict armat, serialul ucrainean ''In her car'' prinde contur

VIDEO Turnat în plin conflict armat, serialul ucrainean ''In her car'' prinde contur
scris 17 oct 2023

Serialul ucrainean ''In her car'', turnat în plin conflict armat și proiectat săptămâna aceasta în cadrul evenimentului MIPCOM organizat la Cannes, își dorește să le reamintească telespectatorilor din întreaga lume, fără a cădea în propagandă, că "războiul din Ucraina continuă" și afectează oameni la fel ca ei, transmite AFP.

Proiectul, coprodus de Gaumont, a fost dezvăluit anul trecut pe Croazetă, pentru a ilustra rezistența industriei TV ucrainene, în timpul celui mai mare târg internațional din audiovizual, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO 100 de ani de la fondarea Disney: Studioul a reunit peste 500 de personaje din istoria sa într-un scurtmetraj la care a lucrat doi ani CITEȘTE ȘI VIDEO 100 de ani de la fondarea Disney: Studioul a reunit peste 500 de personaje din istoria sa într-un scurtmetraj la care a lucrat doi ani
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un an mai târziu, șase din zece episoade au fost filmate și aproximativ zece difuzori europeni au participat la finanțarea sa, precum France Télévisions.

Serialul relatează povestea Lydiei (Anastasia Karpenko), un psiholog care, în urma invaziei ruse din 24 februarie 2022, decide să transporte refugiați cu mașina personală. Această sesiune de terapie improvizată este amestecată cu flashbackuri care prezintă viețile anterioare ale pasagerilor, puse în perspectivă.

"A fost foarte important pentru mine să nu creez un serial despre război, ci despre modul în care războiul afectează destinul oamenilor, despre părerile lor despre lume", a explicat pentru AFP Eugen Tunik, în vârstă de 31 de ani.

VIDEO Daniel Dines (UiPath): Umilința este bună. Eram arogant și nefericit. Anterior: Îmi plac hainele ieftine. Am trăit foarte prost la 20 ani, titlul de bogatul României mi-a adus dezavantaje. Când vede un „moment iPhone” pentru AI CITEȘTE ȘI VIDEO Daniel Dines (UiPath): Umilința este bună. Eram arogant și nefericit. Anterior: Îmi plac hainele ieftine. Am trăit foarte prost la 20 ani, titlul de bogatul României mi-a adus dezavantaje. Când vede un „moment iPhone” pentru AI

"Când a început războiul, eu însumi am înțeles că toate problemele pe care le-am avut înainte de 24 februarie nu mai aveau deloc aceeași importanță", a adăugat acest autor.

În primăvara anului 2022 i-a venit această idee, inspirată în special de munca voluntarilor, în timpul conflictului. Aflat în căutarea unui festival pentru seriale în cadrul căruia să-l poată prezenta, el a fost selectat de cel de la Berlin, unde guvernul ucrainean l-a autorizat să meargă.

Acolo l-a cunoscut pe Andreas Bareiss, producător pentru Gaumont în Germania și membru al juriului de la Berlin. "În competiție s-au aflat circa o sută de proiecte; doar trei sau patru au ajuns până la capăt. Și mai era și acest băiat foarte carismatic, cu un proiect cu totul special", de care "tot juriul s-a îndrăgostit instantaneu", a relatat pentru AFP acest producător.

Acesta din urmă și-a pus în mișcare rețeaua pentru a strânge fonduri și a ajuta grupul ucrainean Starlight Media.

Din martie 2023, filmările au putut demara, în locații ținute secrete, în Kiev și în zone învecinate. "A fost crucial pentru mine să filmez în Ucraina, nu pentru că sunt nebun, ci ca să prezint viața așa cum era la începutul războiului" și "pentru că o putem face", a explicat Eugen Tunik.

"Până și actori francezi au venit la Kiev pentru un episod", a subliniat el, precizând că platourile de filmare sunt situate în apropierea adăposturilor antiaeriene și că "multe echipe s-au întors la muncă".

Primele trei episoade, vizionate de AFP, nu sunt maniheiste și nu îi condamnă pe ruși, a căror limbă este vorbită de unele dintre personaje, cum ar fi soțul Lydiei, originar din Luhansk, în estul Ucrainei. Și asta, în pofida respingerii pe care o provoacă acum în rândul multor ucraineni. "Nu am vrut să fac un serial de propagandă", ci "să spun adevărul", a comentat Eugen Tunik, care a încetat să mai vorbească limba rusă după invazie.

"Ar fi fost de înțeles ca serialul" să fie plin de ură, dar "în niciun moment Eugen nu a căzut în această capcană", a declarat Andreas Bareiss.

Nu este încă prea devreme pentru a aborda subiectul în ficțiune? "Este o dezbatere pe care o avem", însă războiul este doar un "decor" în serial, a argumentat Eugen Tunik, care a refuzat să abordeze "cele mai teribile și mereu dureroase evenimente petrecute la Bucea sau Mariupol".

FOTO Ilie Năstase și Ciprian Marica și-au inaugurat baza sportivă, investiție de 20 de milioane de lei CITEȘTE ȘI FOTO Ilie Năstase și Ciprian Marica și-au inaugurat baza sportivă, investiție de 20 de milioane de lei

"Este momentul potrivit", a spus Veronika Kovacova, de la Beta Film, responsabilă cu vânzările internaționale. "Nu aș spune că oamenii au tendința de a uita Ucraina, dar șocul inițial a trecut", a adăugat ea.

Un alt serial inspirat de război, "Those who stayed", va ajunge pe Netflix la 1 noiembrie, în Ucraina și alte țări din Europa de Est. De asemenea, va fi difuzat la televiziune în 12 țări, inclusiv Franța și Australia, potrivit grupului ucrainean Film.UA.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
film