Agentul provocator grec care a cucerit cinematografia

Agentul provocator grec care a cucerit cinematografia
scris 10 sep 2023

Cu tonul său straniu, întunecat și provocator, regizorul Yorgos Lanthimos și-a făcut un nume dincolo de Grecia, atrăgând nume mari de la Hollywood și câștigând sâmbătă Leul de Aur pentru "Poor Things", scrie AFP.

Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția este primul trofeu important obținut de Yorgos Lanthimos, acest obișnuit al celor mai mari festivaluri, care a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun regizor pentru precedentul său film, "The Favourite", în 2019, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Spotify va oferi abonaților acces limitat la cărți electronice CITEȘTE ȘI Spotify va oferi abonaților acces limitat la cărți electronice

În ultimii ani, el a filmat cu artiști de mare anvergură: Colin Farrell, Rachel Weisz, Nicole Kidman. Dar duo-ul său artistic cu Emma Stone, care interpretează rolul principal și produce, de asemenea, "Poor Things", este cel care i-a adus aplauze la Veneția.

În această poveste gotică în stil Frankenstein, Lanthimos se joacă cu codurile cinematografiei clasice, între divertisment și un mesaj despre normele care afectează femeile. Mai presus de toate, el împinge din nou vedetele într-una dintre lumile sale ficționale tulburătoare, uneori întunecate și cu umor ironic, caricaturizând moravurile și paradoxurile semenilor săi.

FOTO INEDIT Cancelarul german Scholz, cu plasture pe ochi după un accident la jogging CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT Cancelarul german Scholz, cu plasture pe ochi după un accident la jogging

Stilul său excentric, cu efectele sale vizuale de mare efect, este din nou recognoscibil. Cinematografia lui Lanthimos călătorește de la o descriere fantastică a domniei Annei de Britania, cu curse de rațe și degustare de ananas ("The Favourite"), la un univers SF în care burlacii sunt transformați în animale, în "The Lobster", primul său film în limba engleză.

Anterior, Yorgos Lanthimos, născut la Atena în mai 1973, a început să se remarce cu "The Canine" în 2009, o dramă tulburătoare și atipică despre relațiile de familie, prezentată la Cannes.

Acest lungmetraj, al treilea după "My best friend" și "Kinetta" (2005), i-a adus premiul "Un certain regard" și a fost apoi nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin. 

VIDEO INEDIT Carlos Sainz rapid și la alergare, nu doar pe circuit. El a fugit și a prins doi hoți care i-au furat un ceas CITEȘTE ȘI VIDEO INEDIT Carlos Sainz rapid și la alergare, nu doar pe circuit. El a fugit și a prins doi hoți care i-au furat un ceas

Opera lui Lanthimos se înscrie în noua tendință a cinematografiei grecești, marcată de moștenirea lui Michalis Cacoyannis, celebru pentru filmul "Zorba grecul" (1964).

Fiu al unui baschetbalist grec, de la care a moștenit statura înaltă - peste 1,90 m -, Lanthimos este discret din fire. Interviurile sale sunt rare, iar discursul său mai degrabă laconic, nuanțat de un fin simț al umorului.

Cariera tânărului Lanthimos a început în publicitate în anii 1990. La acea vreme, el semna clipuri pentru televiziuni, coregrafi și trupe de teatru. Apoi a contribuit la crearea ceremoniilor de deschidere și de închidere a Jocurilor Olimpice de vară din 2004 de la Atena.

Deplângând dificultățile cronice de finanțare a cinematografiei în Grecia, care s-au accentuat după criza din 2010, Yorgos Lanthimos s-a mutat la Londra în 2011, unde locuiește de atunci împreună cu soția sa, actrița Ariane Labed.

Capitala britanică s-a dovedit a fi o alegere bună: filmul său "Alps" a câștigat un premiu secundar la Festivalul de Film de la Veneția în 2011.

Trei ani mai târziu, "The Lobster", filmat în Irlanda, a primit premiul juriului la Cannes și a fost nominalizat la Oscar pentru scenariul original, pe care l-a scris împreună cu colaboratorul său fidel Efthymis Filippou.

În acest thriller psihologic, care analizează relațiile personale și convențiile sociale - subiecte dragi regizorului -, acesta se înconjoară pentru prima dată de Olivia Colman, nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriță în "The Favourite".

Regizorul în vârstă de 40 de ani a mai fost premiat la Cannes pentru scenariul său pentru "Mise à mort du cerf sacré", în 2017, un film inspirat de o tragedie antică, care îmbină o atmosferă înfiorătoare cu absurdul și cruzimea.

Admiratorii lui Lanthimos îi laudă talentul de a scruta patologiile puterii, creând un microcosmos, atât obscur cât și provocator. Dar el a atras și critici care uneori îi descriu filmările ca fiind "pretențioase".

viewscnt
Afla mai multe despre
filme
venetia