Africa cere Europei să îi restituie comorile furate, având în vedere că, potrivit experților, peste 90% dintre piesele importante din zona sub-sahariană se află în afara continentului.
Statul Benin a solicitat Franței să înapoieze trei totemuri care apar sub titulatura de „împrumutate” în Musée du quai Branly din Paris, considerându-le comori furate în perioada colonială, scrie AFP.
Cele trei statui au fost furate în 1892 de trupele franceze conduse de generalul Alfred Amédée Dodds în timpul atacului asupra palatului din Abomey, capitala istorică a Beninului. Reprezentanții muzeului parizian nu au comentat, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI STUDIU Peste 70% din spectatorii cinematografelor din Romȃnia sunt concentrați ȋn 10 orașePotrivit autorităților din Benin, în Franța există între 4.500 și 6.000 de obiecte care îi aparțin statului african, între care tronuri, uși din lemn gravate și sceptre regale.
De la British Museum din Londra la Muzeul Regal pentru Africa Centrală din Tervuren (Belgia), numeroase colecții europene abundă de obiecte numite „coloniale”, câștigate în condiții frecvent discutabile.
În acea epocă, militarii, antropologii, etnografii și misionarii care călătoreau în țările cucerite se întorceau acasă cu amintiri adesea cumpărate sau care au făcut obiectul unui schimb, iar alteori furate.
Inclusiv ministrul francez al Culturii André Malraux a fost condamnat în anii 1920 în Cambodgia pentru că a încercat să ia bazoreliefurile unui templu khmer.
Statele africane ori asiatice nu sunt singurele afectate de asta. Grecia încearcă de mai mulți ani să obțină înapoi de la Marea Britanie frizele Pantheonului.
Experții spun că peste 90% dintre piesele importante din Africa sub-sahariană se află în afara continentului. La rândul său, UNESCO sprijină de peste 40 de ani lupta acestor țări pentru a le fi restituite bunurile culturale dispărute în epoca colonială.
Una dintre excepții a reprezentat-o restituirea de către Muzeul Etnologic din Berlin, în 2003, a unei statui reprezentând o pasăre statului Zimbabwe, fostă colonie britanică.
Liderii africani speră într-o schimbare de atitudine a Franței, după ce președintele Emmanuel Macron a spus în luna noiembrie, în Burkina Faso, că va lansa „condițiile pentru înapoierea patrimoniului african Africii” în următorii cinci ani.
Aceasta ar fi „o descoperire istorică”, potrivit ministrului camerunez al Culturii, Narcisse Mouelle Kombi. Țara ei, colonizată de Germania, Franța și Marea Britanie, este „una dintre principalele interesate”.
Dezbaterea este avansată în Germania, unde problema este pusă privind regimul fascist care a colectat numeroase piese culturale. În plus, numeroase muzee încearcă să determine originea a mii de obiecte ce datează din epoca colonială, când Germania controla Camerun, Togo și Tanzania, între altele.